Zé-féle túrós smarni eperrel és áfonyával
sponsored links
Külön könyvet érdemelne az a rengeteg anekdota és sztori, ami egy-egy étel összeállításának vagy nevének történetét meséli el. Az egyik legzseniálisabb reggeli tojásétel, a Benedict tojás például Lemuel Benedict brókernek köszönhetõ, aki még 1894-ben kóválygott be másnaposan egy new york-i szálló éttermébe, hogy valami megoldást találjon másnaposságára. Aztán itt van a jó öreg Caesar (eredeti nevén Cesario) Cardini, aki 1924-ben gyorsan összedobta a világ egyik legfinomabb salátáját, aztán nagy szerényen el is nevezte magáról Caesar-salátának. A mai receptnek szintén megvan a maga sztorija, ráadásul még valamelyest sajátunknak is érezhetjük: állítólag Sisi királyné félretolta az egykori fõ-fõ-fõkirályi szakács új desszert-kreálmányát, viszont Ferenc József teljesen rákattant - ezért is hívják azóta Kaiserschmarrn-nak.
Morfológiailag a smarni, azaz a császármorzsa a serpenyõben süldögélõk nemzetségébe és a palacsintafélék osztályába tartozik, éppen ezért a magyar elnevezés nem teljesen találó. Már csak azért sem, mivel a könnyû, illatos palacsintatésztát az igazi receptben nem morzsolják össze, hanem apró darabokra szaggatva sütik aranybarnára.
Én még ezt a tépkedést-darabolást is kihagytam most, és szép kerek miniatûr palacsintákat sütöttem a tésztából, amibe jó nagy adag alpesi túrót is kevertem, a kis palacsintákat pedig édes tejföllel és friss áfonyával, eperrel turbóztam fel.
Ha szeretnétek ezt a tartalmas édességet otthon elkészíteni, a következõkre lesz szükségetek hozzá:
- 2 db tojás
- 5 evõkanál kristálycukor ...