ZÖLDSÉGES SÜTÕTÖKKRÉMLEVES
sponsored links
Hozzávalók 6 személyre:
- 8 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 cm friss gyömbér
- 2 közepes sárgarépa
- 2 kápia paprika
- 1 szárzeller
- 1 kg sütõtök (tisztítva mérve)
- só
- 1 csipet õrölt szerecsendió
- 1 csipet õrölt szegfûszeg
- 1 csipet õrölt babérlevél
- 1-2 teáskanál ketchup
- 1/2 kávéskanál curry
- 2 teáskanál õrölt pirospaprika
- 1,5 l alaplé
- 2 dl tejszín
- 2 dl tejföl
a tálaláshoz:
- aprított kaporlevél
- toastkenyérszeletek
- gouda sajt vékonyra szeletelve
- A zöldségeket megtisztítottam.
- A gyömbért és a fokhagymát vékony szeletekre, a vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát 1/2 cm-es karikákra, a sütõtököt, paprikát és zellert falatnyi darabokra vágtam.
- A felhevített vajon megdinszteltem a kétféle hagymát, majd hozzáadtam a sárgarépát, a gyömbért, a paprikát és a zellert.
- Kb. 5 percnyi pirítás után rátettem a sütõtököt, fûszereztem sóval, szerecsendióval, szegfûszeggel és babérlevéllel.
- Közepes hõfokon kb. 10 percig sütöttem, majd ízesítettem ketchuppal, curryvel és pirospaprikával.
- Elkevertem, felöntöttem a forró alaplével, és lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig fõztem a levest.
- A tûzrõl levéve pár percig állni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem.
- A tûzre visszatéve hõkiegyenlítéses módszerrel hozzáadtam a tejszínnel elvegyített tejfölt, néhány percig még rotyogtattam, közben utánízesítettem.
- A kenyérszeletekre helyeztem a sajtot, tetszõleges kiszúróformákkal kiszaggattam, és sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
- Elõmelegített, 210 fokos sütõben aranysárgára sütöttem.
- A levest kaporral meghintve, a sajtos pirítóssal tálaltam.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin tavaly decemberi számában.