ZÖLDSÉGES - BOROS BÁRÁNYRAGU DÖDÖLLÉVEL

2018-02-05

sponsored links



A bárányt imádom, csak sajnos ritkán kerül az asztalra. Most nagyon klassz báránylábszárat kaptam, a csontjával együtt, szépen felszeletelve. Gondolkoztam, hogyan is készítsem, aztán a cserépedényben, sok zöldséggel verziónál kötöttem ki, ezzel nem lehet hibázni és mindenki szereti nálunk.

cserépedényben sült bárányragu dödöllével

Hozzávalók

1 kg csontos bárányhús
6 db. gomba
3 szál sárgarépa
1 marék olajbogyó
1 alma
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 t.k. chili pehely
1 t.k. vad oregánó
1 t.k. rozmaring
2 dl. száraz fehérbor
1-1,5 dl. víz
5 szem szecsuani bors
2-3 e.k. olíva
2 t.k. só
1 t.k. étkezési keményítõ
1 nagy csokor petrezselyem

 dödölle

80 dkg krumpli
25 dkg liszt
3 dl tejföl
2 fej hagyma
kevés bors
3 e.k. étolaj vagy zsír

báránylábszár dödöllével

Elkészítés

A hússzeleteket felhevített olíván pirítsd körbe, majd szedd egy tálra.
A répát és a gombát vágd nagyobb darabokra, ezeket is gyorsan forgasd át a húsos serpenyõben,
Egy cseréptálba rétegezd le a húsokat, pakold rá a zöldségeket,
S hagymát szeleteld fel, az is mehet a cserépbe.
A húsos serpenyõt a visszamaradt zsiradékkal tedd vissza a tûzre. Dobd bele a babérleveleket, öntsd fel borral. 1 púpos teáskanál étkezési keményítõt keverj el egy kortynyi hideg borban, vagy vízben, majd ezt is öntsd a serpenyõbe. Amikor felforrt a folyadék, töltsd a cserépedénybe. Szórd bele az összes 
ízesítõt, fûszert, fokhagymát és a vastag gerezdekre vágott almákkal borítsd be, kevés vízzel pótold a folyadékot, nem kell, hogy ellepje a tál tartalmát, de azért legyen alatta rendesen.
Tedd rá a tetejét és helyezd a hideg sütõbe.
A sütõ hõmérsékletét állítsd 160 fokra és 3 óra alatt süsd készre, a legvégén vedd le a tetõt , a hõmérsékletet emeld 200 fokra és 10 percet pirítsd a tetejét.

A megtisztított, felkockázott burgonyát, fõzd puhára sós vízben ( amennyi ellepi).
A levének a 2/3 részét öntsd le, majd egy krumplitörõvel pürésítsd a krumplit, tedd vissza a tûzre, add hozzá a lisztet, sózd meg, ha szükséges még adj hozzá kevéske fõzõvizet. Én mindig adok 2 evõkanálnyi tejfölt ehhez a masszához, de ez nem olyan fontos, de szerintem finomabb. A tejföl elõtt leveheted a tûzrõl. Igazából sosem méricskélem a dödölle alapanyagait, annyi liszt megy hozzá, hogy egy jó sûrû, kanállal szaggatható anyagot kapjak 20-25 dkg, persze a burgonyától is függ, van ami többet, van ami kevesebbet vesz fel. Szerintem most bizonytalanítottam el minden kezdõt, de tényleg így van, nehéz pontosan meghatározni.
Melegíts étolajat, márts bele két kanalat, majd a két kanál segítségével formázzál galuskákat a masszából és minden oldalról pirítsd körbe a forró olajban.
Szedjed egy hõálló tálba.
Közben a 2 megtisztított és felkarikázott hagymát süsd ropogósra.
A dödöllékre kanalazd a tejfölt, kissé borsozd meg, majd halmozd rá a sült hagymát.
Ezzel el is készült, viszont tálalás elõtt 10 percre told a forró sütõbe.
legjobb úgy idõzíteni az elkészítését, hogy a hússal együtt piruljon, az utolsó 10 percben.
Tálaláskor friss petrezselyemmel meghintve és tejföllel kínáljad.




zöldséges bárányragu dödöllével, cserépedényben sütve

Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog Keress a Facebookon is

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2018/02/zoldseges-...

sponsored links

Keres?s