Zwiebeltunke: félúton a pörkölt felé
sponsored links
A hagymás alapú Tunke (Tunken, Tunges) mindig is népszerû volt a sváb paraszti konyhában.A legegyszerûbb változatához nem kell más, mint egy-két fej hagyma, egy kanál sertészsír, egy kevés pirospaprika, feltétnek pedig egy-két tojás, néhány karika füstölt kolbász, esetleg egy maréknyi felcsíkozott sonka - persze nem mind együtt.
Az étel lényege a bõven mért, megdinsztelt, kicsit lepirított hagyma. Ha ezt jól csináljuk, akkor már nem lehet hol elrontani. Nagyszüleimnél a leggyorsabban elkészíthetõ, tojásos változat a hétköznapokon volt jellemzõ, fõleg vacsoraként. Ebédre már inkább "Grumbentunkes" került az asztalra, ebben az ételben a hagymás alapban a krumpli és a füstölt kolbász együtt fõtt. A Fleischtunges, vagyis a húsos verzió a disznóvágások menüjének elmaradhatatlan eleme volt. A hozzávalók aránya minden esetben egyéni ízlésnek, családi hagyományoknak megfelelõen változhatott. Én ezúttal egy egyszemélyes adagot ütöttem össze, egyetlen tojással, és egy kis finom, füstölt házi kolbásszal.
Hozzávalók: ...