Zsíros pogácsa
sponsored links
.
Hozzávalók:-1 kg kenyér liszthez (+fog még kelleni az átgyúráshoz és a nyújtáshoz egy kevés rétesliszt)
-35-40 dkg (házi sertés) zsír (szobahõmérsékletû)
-5 dkg élesztõ
-2 dl tej (3,5 %-os)
-5 kk cukor
-3 db egész tojás (méretfüggõ, ezek L-es méretûek)
-3 dl tejföl (vagy amennyitõl jó állagú lesz a tésztánk...és pont ezért, ezt részletekben adagoljuk a tálba)
-1 ek só
-valamennyi frissen darált bors
-1 egész, felvert tojás, a lekenéshez
A lisztet átszitálom
(lehet, hogy már öregszem, de így gondoltam jobbnak :),
kimérem a zsírt, hozzáadom a liszthez és robotgéppel
elkezdem dagasztani.
Az elején elég ragacsos a massza, de egy olyan
10 perc lassú dagasztás elteltével már kezd alakulni.
A tejet felmelegítem, beleteszem a cukrot, majd
az élesztõt és hagyom felfutni. Ezt és a többi
hozzávalót is a lisztes masszához adom;
az élesztõt és hagyom felfutni. Ezt és a többi
hozzávalót is a lisztes masszához adom;
kis szünetekkel -csak hogy a gép le ne égjen-
kb. fél órán át dagasztom, majd egy órán át,
letakarva kelesztem. Ezután kézzel átgyúrom,
lisztezett lapon vékonyra nyújtom, balról jobbra és
alulról-felülrõl hajtom (vagy éppen ellentétesen :)))
és letakarva duplájára kelesztem.
Ha szép pogácsát akarunk (nem csak finomat ;),
akkor ezt még egyszer-kétszer meg kell ismételni.
A sütõt elõmelegítem 200 fokra (most alsó-felsõ sütéssel).
A tésztát nyújtom, szikével rácsozom a tetejét,
kiszaggatom, egy kicsit formázom még a pogikat,
sütõlapra pakolom õket, lekenem a
tetejüket a felvert tojással és 30 perc alatt készre sütöm.
És hogy mit csinálok a maradék kis tésztácskákkal?
Az ég világon semmit...kidobom õket! :)))
Lehet, hogy nem túl fotogének a csáré pogácsák,
de én egyenesen ezekért rajongok!
Viszont nagyon finomak lettek!
kb. fél órán át dagasztom, majd egy órán át,
letakarva kelesztem. Ezután kézzel átgyúrom,
lisztezett lapon vékonyra nyújtom, balról jobbra és
alulról-felülrõl hajtom (vagy éppen ellentétesen :)))
és letakarva duplájára kelesztem.
Ha szép pogácsát akarunk (nem csak finomat ;),
akkor ezt még egyszer-kétszer meg kell ismételni.
A sütõt elõmelegítem 200 fokra (most alsó-felsõ sütéssel).
A tésztát nyújtom, szikével rácsozom a tetejét,
kiszaggatom, egy kicsit formázom még a pogikat,
sütõlapra pakolom õket, lekenem a
tetejüket a felvert tojással és 30 perc alatt készre sütöm.
És hogy mit csinálok a maradék kis tésztácskákkal?
Az ég világon semmit...kidobom õket! :)))
Lehet, hogy nem túl fotogének a csáré pogácsák,
de én egyenesen ezekért rajongok!
Viszont nagyon finomak lettek!