Zsíros-kolbászos pogácsa
sponsored links
Zsíros pogácsát valamikor sok éve sütöttem utoljára. Egy barátnõmtõl tanultam, akkoriban többször megcsináltam, mivel kiadós és még "elállós" is annak ellenére, hogy élesztõs, lehet belõle jó nagy adagot készíteni. Mindig nagy sikere volt, házilag kisütött zsírból hasonlít az íze a töpörtyûs pogácsáéra. Arra, amelyiket a könyvek omlós töpörtyûs pogácsának szoktak nevezni. Ezt én elõször a "Vizvári Mariska: Szakácskönyv"-ben találtam, késõbb máshol is. Ez a recept éppen megfelel az én lustaságomnak, vagyis nem kell hajtogatni, többször nyújtani, keleszteni. Ennek ellenére ilyet sem csináltam az utóbbi években.
Ezúttal több jó ürügy is adódott a sütésre. Vendégeket vártam. Egészen kivételesen volt itthon sertészsír, ami úgy keletkezett, hogy egy kicsit zsírosabb darab disznóhúst sütöttem, sütõben, lassú sütéssel, ebbõl kisült - mint utóbb lemértem - 15 dkg zsír, amit félretettem, ihletre várva, hogy mire használjam. És még volt egy pár ízletes, de túl puha füstölt kolbász is.
Ezekbõl és a két receptbõl kombinálva készült a pogácsa, jól sikerült. Lehet, hogy a keksz név jobb rá, mert nem szaggattam kerekre, hanem szögletesre, és elég kicsire vágtam, hogy csak be kelljen kapni.
Fél kiló lisztbe belemorzsoltam fél csomag (2,5 dkg) élesztõt, 20 dkg felaprított kolbászt, mokkáskanál ...