Zsályaelixír - 51. VKF Levelet kaptam!

2012-09-07

sponsored links



Amikor kiírtam az 51.VKF témáját, nem voltam könyû helyzetben. Annyira szeretem a zöldfûszereket, hogy legszívesebben egy egész fûszerkertet varázsoltam volna ide. Mivel többségük már szerepel a blgon a különbözõ ételekben, ezért a zsályánál döntöttem. A zsálya fûszernövényként számomra két ételnél ugrik be azonnal: az egyik a kedvenc vajas gnocchim, a másik pedig a Saltimbocca, azaz a zsályás borjú. Tudom, tudom..mindkettõ olasz kaja (ígérem mindkettõ hamarosan a blogon lesz), de hát ez kellett ahhoz, hogy ezt a fûszernövényt megkedveljem!
A zsálya orvosi hatása annyira elismert, hogy azt még hivatalos neve is hordozza. Orvosi zsálya, latin neve: Salvia officinalis. angolul : garden sage. Jótékony hatása évezredek óta ismert: tonizál, összehúzó hatása van és az emésztést is serkenti. Torokfájásra, köhögés ellen is javallott.
Éghajlatunkon áttelel, nyugodtam ültesd ki. Tavasszal visszavágható, bokrosodik. Ha nincs kerted, tedd az erkélyre. Szereti a napfényt, nehéz kiszárítani. Gyönyörû kéke-lilás virágai vonzzák a rovarokat.

Zsályelixír, zsályalikõr

Elkészítési idõ: 25-30 perc + 30 nap
Mennyiség: 0,5 liter
Fõzési idõ : 10 perc

Hozzávalók 0,5 liter elixírhez:

25-30 g friss zsályalevél (száraz idõben szedett)
250 ml alkohol

cukorsziruphoz : ...

Folytats a blogon ... nyarikonyha.blogspot.com/2012/09/zsal...

sponsored links

Keres?s