Zsályaelixír - 51. VKF Levelet kaptam!
sponsored links
Amikor kiírtam az 51.VKF témáját, nem voltam könyû helyzetben. Annyira szeretem a zöldfûszereket, hogy legszívesebben egy egész fûszerkertet varázsoltam volna ide. Mivel többségük már szerepel a blgon a különbözõ ételekben, ezért a zsályánál döntöttem. A zsálya fûszernövényként számomra két ételnél ugrik be azonnal: az egyik a kedvenc vajas gnocchim, a másik pedig a Saltimbocca, azaz a zsályás borjú. Tudom, tudom..mindkettõ olasz kaja (ígérem mindkettõ hamarosan a blogon lesz), de hát ez kellett ahhoz, hogy ezt a fûszernövényt megkedveljem!
A zsálya orvosi hatása annyira elismert, hogy azt még hivatalos neve is hordozza. Orvosi zsálya, latin neve: Salvia officinalis. angolul : garden sage. Jótékony hatása évezredek óta ismert: tonizál, összehúzó hatása van és az emésztést is serkenti. Torokfájásra, köhögés ellen is javallott.
Éghajlatunkon áttelel, nyugodtam ültesd ki. Tavasszal visszavágható, bokrosodik. Ha nincs kerted, tedd az erkélyre. Szereti a napfényt, nehéz kiszárítani. Gyönyörû kéke-lilás virágai vonzzák a rovarokat.
Zsályelixír, zsályalikõr
Elkészítési idõ: 25-30 perc + 30 nap
Mennyiség: 0,5 liter
Fõzési idõ : 10 perc
Hozzávalók 0,5 liter elixírhez:
25-30 g friss zsályalevél (száraz idõben szedett)
250 ml alkohol
cukorsziruphoz : ...