Zsidó tojás

2014-03-20

sponsored links













A zsidó tojás a zsidó konyha szombati ebédjének elõétele, innen az elnevezése. Mi nagyon szeretjük reggelire a tojásos ételeket, az omlettet, tükörtojást, parasztreggelit és a tojásos kencéket is friss kenyérre kenve vagy reszelt sajttal megszórva, melegszendvicsként. Így nálunk mondhatom, hogy gyakran kerülnek terítékre az ilyen vagy ehhez hasonló remek tojáspástétomok. A zsidó tojásba (vagy sokan lengyel tojásként ismerik) eredetileg hízott liba,- vagy kacsamáj is került, de ezt a régi idõkben sem tudta mindenki megfizetni, ma meg már szinte csak karácsonyi fogás az asztalon. A drágább májak helyett csirkemájat használjunk inkább, azzal is nagyon finom. Húsvétkor mi ezzel indítjuk a reggelt, ropogós kenyérrel és sok friss primõrrel fogyasztjuk. Én autentikusan libazsírral készítem és nem keverem teljesen krémesre, inkább kicsit rusztikusra hagyom. Újhagyma helyett lilahagyma vagy akár vöröshagyma is kerülhet bele, van aki még õrölt pirospaprikát is hint hozzá. Egy a lényeg, hogy egyik íz se nyomja el a másikat, a végeredmény harmonikus legyen. Ahol nagy a család, érdemes dupla adaggal kezdeni, mert abbahagyhatatlanul finom.  


Elkészítési idõ: 20 perc
Pihentetés: 30 perc


Hozzávalók:
2-3 fõre


  • 5 tojás
  • 4-5 szál újhagyma
  • 2,5 ek libazsír
  • 1-2 ek mustár
  • frissen õrölt bors



Elkészítése:


1.  A tojásokat keményre fõzzük, hûlni hagyjuk, majd megpucoljuk.
2.  Az újhagymát zöldjével együtt nagyon apróra vágjuk.
3.  A tojásokat a reszelõ durva fokán lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mustárt, újhagymát és a libazsírt.
4.  Óvatosan összekeverjük, megkóstoljuk és ha kell, még után ízesítjük.
5.  Fél órát szobahõmérsékleten pihentetjük, hogy összeérjenek az ízei.
6.  A tojáskrémet mindig vegyük ki tálalás elõtt fél-egy órával a hûtõbõl, hogy ne legyen dermedt.
7.  Friss kenyérre kenve, zöldségekkel kínáljuk.




















Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/03/zsi...

sponsored links

Keres?s