Zserbódesszert diókrémes borhabkrémmel és sárgabarackzselével

2014-04-19

sponsored links




Már használtan a Donum Terrae szuper magkrémeit - például a mogyoróvajat (aminek a felét egyszerûen csak kikanalaztam az üvegbõl....) ebben a sütiben,  a mandulavajat ebben vagy a teljesen addiktív  tökmagkrémet salátában , ezért nem gondolkoztam egy pillanatig sem, amikor megkerestek, hogy vegyek részt a háromfordulós, bloggerek részvételével zajló receptversenyen.Kíváncsian vártam,milyen magkrém jut nekem feladatul, és amikor kibontottam a diókrémet, már tudtam, hogy valamilyen zserbó-variációt fogok kitalálni. A húsvéti sütidömpingben nem volt egyszerû helyet szorítani ennek a desszertnek, és ezért most ilyen mini formában dolgoztam fel, de hamarosan átvariálom tortaformára- és méretre is, - inkább diós piskóta, mint linzerlapokkal - olyan jól sikerült. Aki pedig tart az ilyen típusú édességektõl, tálalhatja pohárdesszertként is, a csokirémmel és a diópralinéval a tetején.

Bár próbadesszert nem készült, szerintem nagyon jól sikerült eltalálni az egyensúlyt a tokaji furmint, a sûrû, komoly diókrém, a boros-barackos zselé és a diókrémes csokikrém között, a diópraliné pedig egy plusz textúrát ad a habos-krémes-lágy vonalhoz.

Hozzávalók: (4 db 1 dl-es desszertgyûrûhüz)
1 tojás sárgája 
16 gr cukor 
0,6 dl  félszáraz tokaji furmint
0,5 dl tejszín
1,5  lap zselatin
2. ek víz
3 dkg diókrém

1dl sûrû barackdzsem, pürésítve
0,5 dl tokaji szamorodni
1,5 lap zselatin


3 dkg étcsokoládé
1 tk. diókrém

4 szem dió
1 ek. cukor

- a süti aljára: 4 vékony piskóta- vagy linzerkarika (én most linzert használtam)




Egy lábasban vizet forraltam, és a  lassú gõz fölött  egy  másik  lábasban  a  bort,  a cukrot és a tojás sárgáját kézi mixerrel  addig vertem - kb. 10 perc - amíg sûrû, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!)  Ezután hideg vízbe tettem a lábast,  és addig kevertem,  míg  majdnem  kihûl a krém - ez  pár 
perc volt csupán. 
A zselatin a vízben megáztattam,  megmelegítettem,  kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémbe mixeltem. A tejszínt  lágy habbá vertem, a végén hozzáadtam a diókrémet  és óvatosan, de határozottan elkevertem a borhabkrémmel.

Sütõpapírral bélelt desszertgyûrûkbe töltöttem,aminek az aljára egy linzerlapocskát vágtam be..Hûtõbe raktam egy órára

0,5 deci borban megázattam a  zselatinlapot, felmelegítettem és a barackdzsemhez kevertem. Kihûlés után a desszertgyûrûkben a borhab tetején elosztottam.

Egy éjszakát hûtöttem.

A két evõkanálnyi cukrot egy kis lábasban karamellizáltam, vajazott alufóliára öntöttem, és azonnal rászórtam a  durvára vágott diót. Kihûlni hagytam és apróra törtem.

Az étcsokit mikrosütõben pár fordulat alatt, többször átkeverve felolvasztottam, hozzákevertem a diókrémet, és a diópralinéval együtt tálaltam a desszerthez.



Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2014/04/zserbodes...

sponsored links

Keres?s