Zserbódesszert diókrémes borhabkrémmel és sárgabarackzselével
sponsored links
Már használtan a Donum Terrae szuper magkrémeit - például a mogyoróvajat (aminek a felét egyszerûen csak kikanalaztam az üvegbõl....) ebben a sütiben, a mandulavajat ebben vagy a teljesen addiktív tökmagkrémet salátában , ezért nem gondolkoztam egy pillanatig sem, amikor megkerestek, hogy vegyek részt a háromfordulós, bloggerek részvételével zajló receptversenyen.Kíváncsian vártam,milyen magkrém jut nekem feladatul, és amikor kibontottam a diókrémet, már tudtam, hogy valamilyen zserbó-variációt fogok kitalálni. A húsvéti sütidömpingben nem volt egyszerû helyet szorítani ennek a desszertnek, és ezért most ilyen mini formában dolgoztam fel, de hamarosan átvariálom tortaformára- és méretre is, - inkább diós piskóta, mint linzerlapokkal - olyan jól sikerült. Aki pedig tart az ilyen típusú édességektõl, tálalhatja pohárdesszertként is, a csokirémmel és a diópralinéval a tetején.
Bár próbadesszert nem készült, szerintem nagyon jól sikerült eltalálni az egyensúlyt a tokaji furmint, a sûrû, komoly diókrém, a boros-barackos zselé és a diókrémes csokikrém között, a diópraliné pedig egy plusz textúrát ad a habos-krémes-lágy vonalhoz.
1 tojás sárgája
16 gr cukor
0,6 dl félszáraz tokaji furmint
0,5 dl tejszín
1,5 lap zselatin
2. ek víz
3 dkg diókrém
1dl sûrû barackdzsem, pürésítve
0,5 dl tokaji szamorodni
1,5 lap zselatin
3 dkg étcsokoládé
1 tk. diókrém
4 szem dió
1 ek. cukor
- a süti aljára: 4 vékony piskóta- vagy linzerkarika (én most linzert használtam)
Egy lábasban vizet forraltam, és a lassú gõz fölött egy másik lábasban a bort, a cukrot és a tojás sárgáját kézi mixerrel addig vertem - kb. 10 perc - amíg sûrû, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!) Ezután hideg vízbe tettem a lábast, és addig kevertem, míg majdnem kihûl a krém - ez pár
perc volt csupán.
A zselatin a vízben megáztattam, megmelegítettem, kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémbe mixeltem. A tejszínt lágy habbá vertem, a végén hozzáadtam a diókrémet és óvatosan, de határozottan elkevertem a borhabkrémmel.
Sütõpapírral bélelt desszertgyûrûkbe töltöttem,aminek az aljára egy linzerlapocskát vágtam be..Hûtõbe raktam egy órára
0,5 deci borban megázattam a zselatinlapot, felmelegítettem és a barackdzsemhez kevertem. Kihûlés után a desszertgyûrûkben a borhab tetején elosztottam.
Egy éjszakát hûtöttem.
A két evõkanálnyi cukrot egy kis lábasban karamellizáltam, vajazott alufóliára öntöttem, és azonnal rászórtam a durvára vágott diót. Kihûlni hagytam és apróra törtem.
Az étcsokit mikrosütõben pár fordulat alatt, többször átkeverve felolvasztottam, hozzákevertem a diókrémet, és a diópralinéval együtt tálaltam a desszerthez.