Zserbó torta születésnapra
sponsored links
Zserbó torta |
- Már van a blogomon zserbó torta recept, de az kicsit más recept szerint készült. Ezért beírom a mostanit is, amit egy kedves rokon születésnapjára sütöttem(kissé megkésve), és igen finom lett. ?
Zserbó torta |
- Tészta hozzávalói:
- 60 deka liszt
- 20 deka margarin
- 2 ek. zsír
- 3 ek. porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 2 deka élesztõ
- 1,5 dl langyos tej
- 1 ek. rum (ez most kimaradt)
- Töltelék:
- 40 deka darált dió
- 20 deka kristálycukor
- 1 üveg baracklekvár (7,8 decis)
- Tetejére:
- 15 deka étcsoki
- 2-3 evõkanál tejszín
- darált dió
- Az élesztõt 1 kanál cukorral langyos tejben felfuttattam, közben a lisztet elmorzsoltam a zsírral meg a margarinnal. Utána a többi hozzávalóval meggyúrtam a tésztát, majd 1 órára hûtõbe tettem.
- Addig a darált diót összekevertem a cukorral. Egy 23 centi átmérõjû tortaforma alját kibéleltem sütõpapírral.
- A tésztát 6 egyenlõ részre osztottam - dekára mértem. Minden cipót egyenként kör alakúra kinyújtottam. Úgy csináltam, hogy kerestem egy tányért, ami kicsit kisebb átmérõjû volt, mint a tortaforma, körberajzoltam egy sütõpapíron, és a sütõpapírt megfordítva (hogy ne szennyezzem a ceruzanyomával) minden tésztalapot ezen nyújtottam(lisztezve) pont a körnek megfelelõ nagyságúra.
- Azért kell kisebbnek lenni a lapoknak, mert a tészta megnõ sütés közben.
- Az elsõ lapot a tortaformába tettem, megkentem lekvárral - nálam barack-rebarbara lekvár volt - a lekvárra szórtam a cukros dióból, majd mehetett rá a követkzõ tésztalap, és így rétegeztem tovább. A lekvárt és a diót csak szemmértékkel próbáltam úgy elosztani, hogy az öt rétegbe kb. egyformán jusson. A hatodik tésztalappal betakartam, és egy kötõtûvel 10-15 helyen keresztülát megszúrkáltam, hogy a gõz távozhasson.
- A 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 1 óra a sütési ideje. Az utolsó negyed órára letakartam a tetejét papírral, hogy ne legyen túl sötét. Hagytam a formáben kihûlni.
- Miután kivettem a formából tálcára tettem, de fordítva. Tehát ami eddig az az alja volt, az lett a torta teteje, mert a felsõ lap sütés közben kicsit összeugrott.
- A csokit eltördeltem, gõz fölött felolvasztottam, elkevertem kevés tejszínnel, és elõször a torta oldalát kentem körbe késsel, és egyidõben már paníroztam is darált dióval. A maradék olvasztott csokit a tetejére kentem, megszórtam darált dióval.
- Fehércsokiból alakított számot, és készen vásárolt feliratot kapott, hogy az ünnepi alkalom hangsúlyozva legyen.
Az ünnepelt a tortával - Három napig hideg helyen tartottam (nem hûtõben) átadás elõtt. Ennyi idõ kellett, hogy jól összeérjen a torta. Nagyon finom volt!