Zserbó torta születésnapra

2017-10-26

sponsored links

Zserbó torta

  • Már van a blogomon zserbó torta recept, de az kicsit más recept szerint készült. Ezért beírom a mostanit is, amit egy kedves rokon születésnapjára sütöttem(kissé megkésve), és igen finom lett. ?

Zserbó torta
  • Tészta hozzávalói:
  • 60 deka liszt
  • 20 deka margarin
  • 2 ek. zsír
  • 3 ek. porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 deka élesztõ
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 ek. rum (ez most kimaradt)
  • Töltelék:
  • 40 deka darált dió
  • 20 deka kristálycukor
  • 1 üveg baracklekvár (7,8 decis)
  • Tetejére:
  • 15 deka étcsoki
  • 2-3 evõkanál tejszín 
  • darált dió
  • Az élesztõt 1 kanál cukorral langyos tejben felfuttattam, közben a lisztet elmorzsoltam a zsírral meg a margarinnal. Utána a többi hozzávalóval meggyúrtam a tésztát, majd 1 órára hûtõbe tettem.
  • Addig a darált diót összekevertem a cukorral. Egy 23 centi átmérõjû tortaforma alját kibéleltem sütõpapírral.
  • A tésztát 6 egyenlõ részre osztottam - dekára mértem. Minden cipót egyenként kör alakúra kinyújtottam. Úgy csináltam, hogy kerestem egy tányért, ami kicsit kisebb átmérõjû volt, mint a tortaforma, körberajzoltam egy sütõpapíron, és a sütõpapírt megfordítva (hogy ne szennyezzem a ceruzanyomával) minden  tésztalapot ezen nyújtottam(lisztezve) pont a körnek megfelelõ nagyságúra. 
  • Azért kell kisebbnek lenni a lapoknak, mert a tészta megnõ sütés közben.
  • Az elsõ lapot a tortaformába tettem, megkentem lekvárral - nálam barack-rebarbara lekvár  volt - a lekvárra szórtam a cukros dióból, majd mehetett rá a követkzõ tésztalap, és így rétegeztem tovább. A lekvárt és a diót csak szemmértékkel próbáltam úgy elosztani, hogy az öt rétegbe kb. egyformán jusson. A hatodik tésztalappal betakartam, és egy kötõtûvel 10-15 helyen keresztülát megszúrkáltam, hogy a gõz távozhasson.
  • A 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 1 óra a sütési ideje. Az utolsó negyed órára letakartam a tetejét papírral, hogy ne legyen túl sötét. Hagytam a formáben kihûlni.
  • Miután kivettem a formából tálcára tettem, de fordítva. Tehát ami eddig az az alja volt, az lett a torta teteje, mert a felsõ lap sütés közben kicsit összeugrott.
  • A csokit eltördeltem, gõz fölött felolvasztottam, elkevertem kevés tejszínnel, és elõször a torta oldalát kentem körbe késsel, és egyidõben már paníroztam is darált dióval. A maradék olvasztott csokit a tetejére kentem, megszórtam darált dióval. 
  • Fehércsokiból alakított számot, és készen vásárolt feliratot kapott, hogy az ünnepi alkalom hangsúlyozva legyen.
    Az ünnepelt a tortával
  • Három napig hideg helyen tartottam (nem hûtõben) átadás elõtt. Ennyi idõ kellett, hogy jól összeérjen a torta. Nagyon finom volt!


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2017/10/zserb...

sponsored links

Keres?s