Zserbó-tiramisu
sponsored links
A Bazi nagy görög lagzi óta tudjuk, hogy a windex mindenre jó, és minden szó a görögbõl származik. Én ezt most plagizálom, nálam ugyanis minden desszert a tiramisuból származik. ? Ezer módon tudom variálni, mert szerintem ennél jobb édesség nincs is. Könnyû, légies, egyszerû és mennyei.
Ez most egy zserbó-tiramisu, életem párjának neve napjára készült.
Hozzávalók:
18 db olasz babapiskóta
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 nagyobb tojás
12 dkg porcukor
a kakaóhoz:
1 púpos evõkanál kakaópor (plusz a szóráshoz valamennyi)
1 púpos evõkanál kristálycukor
szûk 2,5 dl víz
a barackos réteghez:
35 dkg sárgabarack (tisztítva ennyi)
2 púposkás evõkanál porcukor (függ a barack édességétõl is, kóstoljunk)
1 teáskanál citromlé
1-2 cl sárgabarack pálinka (ki mennyire alkovolosan szereti)
és a szóráshoz:
10 dkg durvára darált dió
Jó érett sárgabarackot vegyünk, ez fontos. Puha legyen és édes, lédús. Vágjuk apróra, cukrozzuk, adjunk hozzá pici citromlevet, hogy ne barnuljon be és kevés barackpálinkát, és hagyjuk állni.
Fõzzünk kakaót a kakaóporból, cukorból és vízbõl csipet sóval: hagyjuk felforrni, majd kevergessük egy-két percig és zárjuk el. Hagyjuk kihûlni.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukor felével, a fehérjéket pedig a cukor másik felével és csipet sóval. A sárgájához keverjük a mascarponét, majd ehhez óvatosan a fehérjehabot.
Rétegezzük a desszertet: alulra a kakaóba mártott babapiskóta fele jön (mindig lefelé tegyük a cukrozott felét a piskótáknak, így nem ereszti ki a folyadékot), rá a krém fele, erre a barackos réteg, rá a dió fele. Majd még egy réteg kakaóba mártott piskóta, és a krém másik fele. Megszórjuk kakaóporral és a maradék dióval.
Hûtõbe tesszük egy-két órára, s eztán nagy élvezettel elfogyasztjuk. (Közben újranézzük a Bazi nagy görög lagzit... ??)