Zserbó meggylekvárral

2017-09-15

sponsored links







Hosszú évekig nem igazán szerettem a zserbót, mígnem egyszer valahol abban a szerencsében volt részem, hogy megkínáltak egy igazán finom házi készítésûvel. Már nem is emlékszem, hol történt mindez, csak arra, hogy alig bírtam abbahagyni a kóstolást, annyira ízlett. :) Tervben is volt, hogy egyszer nekifogok, de a dolog csak halasztódott. Aztán a neten több helyen is szembe jött velem a zserbó meggyes-mákos változata. Mivel mi a mákot még mindig nem túlzottan szeretjük, ezért diót vettem elõ, de a meggylekvár használatánál maradtam. Úgyis van most jó pár üveg saját fõzésû lekvárom, úgyhogy amibe csak lehet, igyekszem tenni belõle. :)
A hozzávalók arányán csak egy csöppet változtattam, mert nem akartam már elsõre nagyon ?belenyúlni?. Gondoltam, ha mûködik az eredeti recept szerint, akkor nem is szabad nagyon eltérni tõle. A mák dióra való lecserélése mellett ezért csak annyit alakítottam rajta, hogy kevesebb cukrot és lekvárt tettem bele, ill. a tetejére olvasztott csokoládé került, és nem kakaóporból, cukorból és vajból fõzött csokimáz, én ui. így jobban szeretem.
A süteményeket mindig pontoztatni szoktam, ezért a Kutyafül ezt a zserbó kapcsán sem úszta meg. :D A készítés napján ? még a pihentetés elõtt ? 8-asra ítélte, másnap pedig Anyával együtt 10 pontot adtak rá. Én közben úgy vigyorogtam, mint a vadalma. :D
Úgy érzem, ez a süti inkább ünnepi alkalmakra való, de tesztelni bármikor lehet annak, aki még sosem próbálta ? pl. ahogy most én, szeptember kellõs közepén. :D





Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 csipet só
1 dkg élesztõ
0,5 dl langyos tej
1 mk. cukor

Töltelékhez:
36 dkg házi meggylekvár
20 dkg darált dióbél
10 dkg porcukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
1 mk. õrölt fahéj
1 citrom reszelt héja

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé (45% kakaótartalmú)
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A tésztához a cukros tejben csomómentesre keverjük az élesztõt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztõt, és összegyúrjuk.
  3. A tésztát négyfelé vesszük, mindegyiket meggömbölygetjük, és letakarva, meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
  4. A töltelékhez a darált diót elvegyítjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal.
  5. A tésztagombócokat lisztezett felületen, egyenként tepsi méretûre nyújtjuk, az elsõ lapot a sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megkenjük a lekvár harmadrészével, rászórjuk a cukros dió harmadát, majd befedjük a második tésztalappal. Így járunk el a többi töltelékkel és tésztával is.
  6. A töltött tésztát hurkapálcával több helyen az aljáig átszúrjuk, majd fél órát kelni hagyjuk. Elõmelegített sütõben világos színûre sütjük.
  7. Kivesszük a sütõbõl, pár percig pihentetjük, majd átfordítjuk egy vágódeszkára, és lehúzzuk róla a sütõpapírt. Így hagyjuk teljesen kihûlni. (Nem fordítjuk vissza.)
  8. A tetejére szánt mázhoz a csokoládét az olajjal vízgõz fölött felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt. Ha a csoki megdermedt a tetején, folpackkal letakarjuk, és másnapig hûtõbe tesszük.
  9. A hûtõbõl kivéve, forró vízbe mártogatott, majd szárazra törölt késsel tetszés szerinti méretû szeletekre vágjuk. Tálaljuk.
sütési hõfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 35 perc













Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/09/zserb...

sponsored links

Keres?s