Zserbó - gluténmentes

2014-05-19

sponsored links

Igazi klasszikus, amit nyilván a nagymamák tudnak a legjobban. Ez egy gluténmentes változat csipkebogyó lekvárral, amit nálunk az öcsém készít és egyszerûen isteni. Elõre kiporcióztam a sütit amikor kész lett mert ahogy a család meglátja a süti utolsó morzsájának is annyi úgy viszont nem vihetnének belõle másnap uzsonnára. Szóval ha a sütõ sípol, uzsis dobozokat gyorsan telepakol és kamrában elrejt :) Vasárnapi süti.

Hozzávalók:
35 dkg Glutenix Alfa mix
1 egész tojás ( ha tojásérzékenységed van akkor nyugodtan kihagyhatod)
20 dkg vaj vagy ha nem eheted akkor kókuszzsír paleósoknak jászvaj
5 dkg édesítõ/cukor/xilit amit szeretsz
1 dl langyos víz
egy csomag élesztõ
1 kk foszfátmentes sütõpor

20-30 dkg csipkebogyó lekvár (vagy más lekvár ami otthon van)
20 dkg dió
édesítõ 10 dkg

fél deci víz
100 g étcsoki

Elkészítés:
a langyos vízbe beleöntjük az élesztõport és nyugodt helyen felfuttatjuk azaz várunk kb 5 percet míg az élesztõ már nem pornak látszik hanem kicsit fellazul a vízben. Közben a lisztet és vajat/kókuszzsírt (a kókuszzsírt érdemes kicsit elõmelegíteni) elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a sütõport és az élesztõt. Három kis gombócot formálunk ez lesz a három szint tésztája. Lisztezett nyújtódeszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Egy tepsit kibélelünk sütõpapírt teszünk bele, és mehet is bele az elsõ adag kinyújtott tészta. Vastagon megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval és édesítõvel. Ne spóroljuk, a töltelék felét már el is használtuk. Jöhet a következõ szint tészta, lekvár, dió és édesítõ. Majd az utolsó emelet tészta a tetejére. Ha nem illeszkedik a három emelet tészta nem kell idegeskedni, rusztikusan is szép és az íze így is szuper lesz.
Most közel 50 percet kelesztjük ( be is lehet tenni a sütõbe ott senki nem bántja majd). 190 fokon 30 percet sütjük. A tetejére a vízzel összemelegítjük a csokit és ha a süti kicsit meghûlt a tetejére kenjük.




Folytats a blogon ... lelkesdietazo.blogspot.com/2014/05/zs...

sponsored links

Keres?s