Zserbó
sponsored links
Nagymamám konyhájából egy kis finomság ;)
Hozzávalók:
-A tésztához:
-60 dkg liszt
-2 db tojás
-35 dkg vaj
-8 dkg cukor
-pici só
-1 dl tej
-1 csomag száraz élesztõ
-fél csomag sütõpor
-Valamint:
-7,5 dl sárgabaracklekvár
-30 dkg durvára darált dió
-8 dkg cukor
-õrölt fahéj
-1,5 kg alma
-A csokimázhoz:
-15 evõkanál cukor
-10 evõkanál kakaópor
-20 dkg vaj
-15 evõkanál víz
-A díszítéshez:
-grillázs mogyoró
Elkészítés:
Az almát megpucolom és lereszelem egy szitába, hogy a levét könnyen kinyomhassam. A diót durvára darálom, és egy tálban összekeverem a 8 dkg cukorral és bõven õrölt fahéjjal.
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 3 felé választom. Egy sütõ méretû tepsit vékonyan kikenek vajjal, és az egyik tésztalapot kinyújtva belerakom a tepsibe. Erre kerül a reszelt, kinyomott alma, amit meghintek õrölt fahéjjal.
Ezután egy újabb kinyújtott tésztalap következik, amire egy egész üveg házi sárgabarack lekvárt kenek, majd a sok-sok diót, de kevés cukrot, fahéjjal is megszórom egyenletesen.
Az egészet befedem a harmadik lappal, és langyos helyen, letakarva fél órát kelesztem. A sütõt elõmelegítem 180 C fokra, és a megkelt sütit betolva addig sütöm, amíg szép világos barna nem lesz a teteje.
Ezután hagyom kihûlni, majd elkészítem a csokimázat, és vastagon bevonom vele, ezt is hagyom rajta megszilárdulni.
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 3 felé választom. Egy sütõ méretû tepsit vékonyan kikenek vajjal, és az egyik tésztalapot kinyújtva belerakom a tepsibe. Erre kerül a reszelt, kinyomott alma, amit meghintek õrölt fahéjjal.
Ezután egy újabb kinyújtott tésztalap következik, amire egy egész üveg házi sárgabarack lekvárt kenek, majd a sok-sok diót, de kevés cukrot, fahéjjal is megszórom egyenletesen.
Az egészet befedem a harmadik lappal, és langyos helyen, letakarva fél órát kelesztem. A sütõt elõmelegítem 180 C fokra, és a megkelt sütit betolva addig sütöm, amíg szép világos barna nem lesz a teteje.
Ezután hagyom kihûlni, majd elkészítem a csokimázat, és vastagon bevonom vele, ezt is hagyom rajta megszilárdulni.