Zserbó
sponsored links
A mutációk után álljon itt az eredeti, az echte zserbó. Mivel még nincs fent a blogon, ez azt jelenti, hogy az utóbbi években egyáltalán nem sütöttem, ami nagy szégyen, mert ez rettentõen finom. Horváth Ilonával kezdtem, de mikor az alábbi változatot megkóstoltam, csak ezt sütöttem onnantól. A fõ erénye az, hogy több benne a töltelék,mint a tészta.
Zserbó (20 x 30 cm-es tepsiben):
25 dkg lisztet elmorzsolunk 12,5 dkg vajjal, hozzáadunk 3 dkg porcukrot, 1 csipet sót, 1 tojássárgát, 1 evõkanál tejfölben elkevert 1 dkg élesztõt, és könnyen formálható tésztává gyúrjuk. Félórát pihentetjük. Ezalatt a tepsit kivajazzuk. 15 dkg diót megdarálunk, összekeverjük 15 dkg porcukorral, és 1 csomag vaníliás cukorral. A tésztát négy részre osztjuk. Az elsõ részt kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük. Jó vékony lap lesz, de éppen ez a jó. Megkenjük baracklekvárral, és egyenletesen rászórjuk a cukros dió egyharmadát. ugyanígy járunk el a következõ két résszel. Legalább egy kis üveg baracklekvár kelleni fog hozzá. A negyedik részt a ...