Zserbó
sponsored links
Ezt az örök klasszikust õsszel szeretem a leginkább elõvenni... a dió miatt nekem ez kimondottan ehhez az évszakhoz adja magát. :)
Az eredeti receptet ITT találtam, de én csak 3 laposat szoktam ebbõl csinálni.
Hozzávalók:
kb 20*20 centis tepsihez
Tészta:
200 g liszt
100 g vaj
20 g porcukor
1 db tojássárgája
40 ml tej
csipet só
2 g élesztõ
1 g sütõpor
Töltelék:
120 g darált dió
70 g cukor
fél citrom héja
fél citrom héja
1 késhegynyi õrölt fahéj
300 g baracklekvár
Tetejére:
100 g étcsokoládé
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és 30 percre hûtõbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Az elsõ tésztát kivesszük, és négyzetesre nyújtjuk hogy ki tudjuk vele bélelni a sütõformát.
Az elsõ tésztát akkorára kell nyújtani hogy a forma oldalára is oda tudjuk tenni.
A tészta olyan vékony lesz hogy szinte át látszik rajta az asztal.
Ezután a lekvár felével megkenjük a tésztát, majd a diós keverékbõl jöhet rá szintén a fele.
Én házi lekvárt használtam, amit lebotmixereztem hogy ne legyen darabos.
Ezután kinyújtjuk a következõ lapot, a tepsibe helyezzük, megkenjük a lekvár másik felével, megszórjuk a maradék dióval és ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot is.
Picit megszurkáljuk és 20 percig pihentetjük.
180 fokra elõmelegített sütõben, 20-30 perc alatt megsütjük.
180 fokra elõmelegített sütõben, 20-30 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk egy éjszakán át kihûlni majd fordítsuk ki a formából, úgy hogy az alja lesz a teteje.
A tetejét megkenjük olvasztott csokival.
A csoki száradása után szeletelhetjük.