Zsenge tavaszi csalánleves buggyantott tojással, ropogós baconnel
sponsored links
Kora tavasszal, amikor az elsõ friss csalánhajtások megjelennek, érdemes gyorsan kihasználni, és fogyasztani amíg lehet, mert ilyenkor a legjobb. Leves, fõzelék, mártás készülhet belõle, tulajdonképpen ugyanúgy használhatjuk, mint a spenótot, csak jóval több elõkészítést igényel. A zsenge csalántleveleket kézzel nyugodtan tisztíthatjuk, mert annyira intenzíven nem csípnek, de a forrázás is szükségszerû.
Egyszerû, ám nagyon-nagyon finom, vitaminban gazdag étel, a gyermekeim nagyon szívesen fogyasztják, egy kis tojással, sült baconnal felturbózva.
Hozzávalók:
- 20 dkg friss, fiatal csalán
- 2 cikk fokhagyma
- 2 evõkanál házi ételízesítõ
- 2 evõkanál citromlé
- 1 evõkanál kókuszzsír
- 1,5 dl zsírszegény fõzõtejszín
- 4 evõkanál étkezési keményítõ
- 1 teáskanál nyírfacukor
- só, õrölt bors
A tálaláshoz:
- 10 dkg baconszalonna
- személyenként 1 tojás
- 2 evõkanál ecet
- friss mentalevelek
Elkészítése:
- A csalánleveleket levágjuk száráról, és egy nagy tálba tesszük.
- Forró vízzel leöntjük, és addig hagyjuk, amíg langyosra hûl, majd leszûrjük.
- Száraz serpenyõben mgepirítjuk a szalonna mindkét oldalát, majd kiszedjük, és félretesszük.
- Egy edényben kb 1 liter vizet az ecettel felforralunk.
- A tojásokat egyenként egy tálikóban felütjük, majd óvatosan a lassan fövõ vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig fõzzük gyöngyözve, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája lágy marad.
- A tojásokat egy tányérra kiszedjük.
- A fokhagymát késsel szétnyomjuk, és a kókuszzsíron enyhén megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a csalánt, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Picit megsózzuk, és kb 15 percig fõzzük.
- Ételízesítõt adunk a leveshez, és szükség szerint utánasózzuk.
- 1-2 percig még fõzzük, majd a tûzrõl levéve, az egészet összeturmixoljuk.
- A keményítõt csomómentesre kavarjuk a hideg tejszínnel.
- Visszatesszük fõni a levest, hozzáadjuk a keményítõs tejszínt, illetve citromlével, cukorral, és borssal ízesítjük.
- Kavargatva összeforraljuk, ezalatt a leves besûrûsödik.
- Egy tányér aljára egy buggyantott tojást helyezünk, rámerjük a forró csalánlevest, majd megszórjuk apróra tört baconszalonnával, illetve egy kevés õrölt borssal. Mentalevelekkel díszítjük.
Megj: Vasban gazdag étel. A citromban található C vitamin segíti a csalánban található vitaminok hasznosulását.