Zsenge tavaszi csalánleves buggyantott tojással, ropogós baconnel

2014-03-28

sponsored links


Kora tavasszal, amikor az elsõ friss csalánhajtások megjelennek, érdemes gyorsan kihasználni, és fogyasztani amíg lehet, mert ilyenkor a legjobb. Leves, fõzelék, mártás készülhet belõle, tulajdonképpen ugyanúgy használhatjuk, mint a spenótot, csak jóval több elõkészítést igényel. A zsenge csalántleveleket kézzel nyugodtan tisztíthatjuk, mert annyira intenzíven nem csípnek, de a forrázás is szükségszerû.
Egyszerû, ám nagyon-nagyon finom, vitaminban gazdag étel, a gyermekeim nagyon szívesen fogyasztják, egy kis tojással, sült baconnal felturbózva.

Hozzávalók:

  • 20 dkg friss, fiatal csalán
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evõkanál házi ételízesítõ
  • 2 evõkanál citromlé
  • 1 evõkanál kókuszzsír
  • 1,5 dl zsírszegény fõzõtejszín
  • 4 evõkanál étkezési keményítõ
  • 1 teáskanál nyírfacukor
  • só, õrölt bors
A tálaláshoz:
  • 10 dkg baconszalonna
  • személyenként 1 tojás
  • 2 evõkanál ecet
  • friss mentalevelek

Elkészítése:

  • A csalánleveleket levágjuk száráról, és egy nagy tálba tesszük.
  • Forró vízzel leöntjük, és addig hagyjuk, amíg langyosra hûl, majd leszûrjük.
  • Száraz serpenyõben mgepirítjuk a szalonna mindkét oldalát, majd kiszedjük, és félretesszük.
  • Egy edényben kb 1 liter vizet az ecettel felforralunk.
  • A tojásokat egyenként egy tálikóban felütjük, majd óvatosan a lassan fövõ vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig fõzzük gyöngyözve, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája lágy marad.

  • A tojásokat egy tányérra kiszedjük.
  • A fokhagymát késsel szétnyomjuk, és a kókuszzsíron enyhén megpirítjuk.
  • Hozzáadjuk a csalánt, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Picit megsózzuk, és kb 15 percig fõzzük. 
  • Ételízesítõt adunk a leveshez, és szükség szerint utánasózzuk. 
  • 1-2 percig még fõzzük, majd a tûzrõl levéve, az egészet összeturmixoljuk.
  • A keményítõt csomómentesre kavarjuk a hideg tejszínnel.
  • Visszatesszük fõni a levest, hozzáadjuk a keményítõs tejszínt, illetve citromlével, cukorral, és borssal ízesítjük.
  • Kavargatva összeforraljuk, ezalatt a leves besûrûsödik.
  • Egy tányér aljára egy buggyantott tojást helyezünk, rámerjük a forró csalánlevest, majd megszórjuk apróra tört baconszalonnával, illetve egy kevés õrölt borssal. Mentalevelekkel díszítjük.
Megj: Vasban gazdag étel. A citromban található C vitamin segíti a csalánban található vitaminok hasznosulását.

Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/03/zsenge...

sponsored links

Keres?s