Zsemle kenyérmaggal sütve
sponsored links
A recept megjelent a Kifõztük június számában |
Hozzávalók 7-8 db 9-10 dkg-os zsemléhez:
40 dkg liszt (kenyérliszt)
1-1 dl langyos tej-víz
1,5 dkg élesztõ
csipetnyi cukor
1,5 teáskanál só
10-15 dkg kenyérmag
0,5 dl olaj vagy olvasztott vaj.
3 evõkanál magkeverék
Elkészítés:
A kimért mennyiségbõl elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, az élesztõt és az eddig hûtõben tárolt kenyérmagot. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahõmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ez alatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas, de a kenyérénél jóval lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidõben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 7-8 egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük. Egy kis tálkában összekeverjük a magokat. A megformázott zsemlék tetejét megforgatjuk benne. Ezután tesszük a kerek sütõformába. Ismét kelesztjük 30-40 percet. Vízzel alaposan megspricceljük.Elõmelegített, forró gõzös sütõben sütjük 200 fokon, majd 15 perc elteltével a hõt visszavesszük 180 fokra. Így sütjük készre.
Kenyérmag híján keverjünk össze elõzõ este 10 dkg lisztet egy csipet élesztõvel, 1 dl vízzel. Takarjuk le, és szobahõmérsékleten hagyjuk egy éjszakán át. Adjuk a tésztánkhoz a kenyérmag helyett.
A kenyérmagról itt olvashattok.