Zselés alma földi mandulával
sponsored links
Ez az a süti, ami nekem az AIP-ba cukorbetegség ellenére belefér. Egy szeletet egy almának tekintek és annak a szénhidrátértékével számolok. A földi mandula nem mag, chufa néven ismert Spanyolországban, egy fûféle gluténmentes gumói.
Hasonló recept található az oldalamon Zselés nyers almatorta néven.
Hozzávalók:
- 1.5 kg savanyú alma
- 1 nagyobb citrom leve
- 0.25 dkg földi mandula liszt, mely annyira édes, hogy a süteményt külön nem is kell édesíteni.
- 1.5 l víz + 15 ek. zselatin (1 dl-hez 1 ek. zselatin port kell számolni!)
Elkészítés:
- Hámozzuk meg az almákat és vágjuk apró darabokra, majd rögtön locsoljuk meg a citrom levével, forgassuk is meg, hogy ne barnuljanak.
- 0.25 dkg mandula lisztet állandó keverés mellett pirítsunk meg.
- Béleljünk ki frissen tartó fóliával egy sütõedényt (az enyém 19×27 cm hosszú és 5 cm mély), melybe öntsük bele a pirított földi mandulát és egyengessük el.
- A földi mandulára halmozzuk rá az alma darabokat.
- Forraljunk fel 1 liter vizet, 0.5 liter langyos vízben alaposan keverjünk el 15 ek. zselatin port. A vízzel elkevert zselatint öntsük hozzá a forró vízhez és állandóan keverve fõzzük még 1-2 percig. A zselatin alatt a lángot zárjuk el, és hagyjuk langyosra hûlni.
- Öntsük rá rakott almára a zselatint. Amikor már kellõen lehûlt, akkor tegyük be hûtõbe. 3-4 órára szükség lesz, hogy ez a nagy mennyiségû zselatin megdermedjen.
- A fólia sarkait megfogva nem lesz nehéz a süteményt a formából kiemelni egy tálcára.
- Ízlés szerinti méretben vághatjuk fel a szeleteket.