Zhoug és joghurtos tahini szósz
sponsored links
A zhoug az új pesto
Kolléganõm a minap mesélte, hogy a lánya vegán lett, amivel alapvetõen nincs gondja, mindössze annyi, hogy az ételeknek nincs ízük. Ebbõl következõen meg még annyi, hogy minden fogás sokkal drágább lett, mert egy rakás fûszert kell hozzá venni. A mostani recepthez is kell egy kis rakás fûszer, ezzel viszont kapunk egy íz bombát, ami nem utolsó sorban egészséges, és a vegán ételeken, salátákon túl, húsokat és halakat is fel tud dobni.
A zhoug egy nedves fûszerkeverék, ami eredetileg a jemeni konyhából indult útnak, és mára az egész közel keleten elterjedt ízesítõ. Használják falafel szendvicsben, shawarma-hoz, és klasszikusan a következõ bejegyzésben szereplõ sabih-hoz. Mondhatni a pesto, salsa verde, közel-keleti megfelelõje. A zhoug-ot eredetileg mozsárban készítették. Elõször összezúzták a száraz fûszereket, majd jött a fokhagyma és az erõs paprika, a végén pedig a friss zöldfûszerek. Ennek következtében állaga is enyhén darabos. Manapság már meg lehet csinálni õrölt fûszerekkel, késes robotgéppel, akár selymesen simára is, ha épp úgy tetszik. A zhoug eredetileg masszívan csípõs szósz, így ha a zöldpaprika nem elég csípõs kiegészíthetjük egy kis chilivel is. Én magam nem vagyok egy csípõs fan, így nálunk elég enyhére készül, és még úgy is nagyon finom. Mivel a recept nagy utat járt be, rengeteg változata van. Valahol 1-2 gerezd fokhagymával készítik, valahol jó sokkal, a koriandermag és a kardamom mindig szerepel az receptben, de a római kömény és a szegfûszeg nem. Hol több, hol kevesebb fûszert tesznek az ételbe, hol megegyezik a petrezselyemzöld és a korianderzöld mennyisége, ugyanakkor találkoztam olyan verzióval (pl. nálunk) ahol egy kis menta vagy egyéb zöldfûszer is került az aprítógépbe. Szóval itt egy recept, és ha nem pont így, csak hasonlóak készül, akkor is minden rendben lesz.
A másik recept szintén egy kence, amihez hasonló már egy salátánál szerepelt. Ez is a sabih egy fontos alkotóeleme, így a két krémet egy bejegyzésbe teszem. A tahininek (szezám krémnek) kissé diós íze van, de nagyon intenzív. Viszont egy finom kísérõt lehet készíteni, ha egy kicsit enyhítünk az ízén.
Hozzávalók a zhoughoz:
- ? teáskanál koriander(mag)
- ? teáskanál kardamom
- ? teáskanál római kömény
- ? teáskanál szegfûszeg
- ? teáskanál bors
- ? teáskanál só
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy csipet cukor
- 3-4 evõkanál (50-60 ml) olívaolaj
- 40g korianderzöld
- 20g petrezselyem
- 2 nagyobb zöldpaprika
- chili vagy chili pehely ízlés szerint, ami elhagyható ha elég erõs a zöldpaprika
A legjobb az, ha nem õrölt fûszereket használunk, esetleg azokat száraz serpenyõben még egy kicsit megpirítjuk, majd mozsárban porrá zúzzunk, és az így kapott száraz fûszereket használjuk.
Minden hozzávalót egy késes robotgépbe teszünk és darabosra vagy kívánt állagra turmixoljuk. Megnézzük az állagát, szükség esetén vagy ízlés szerint még egy kis olívaolajjal, vagy kevés vízzel hígíthatjuk.
Hozzávalók a joghurtos tahini szószhoz:
- 60g tahini
- 60ml víz
- 2-3 evõkanál joghurt
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- 2-3 kiskanál citrom vagy lime lé
- só, bors
A hozzávalókat simára keverjük.
Megjegyzések:
- Bár a zhougnak rengeteg változata van, de mégis attól zhoug a zhoug, hogy petrezselymet és koriandert keverünk össze. Viszont ha nem kapunk korianderzöldet, akkor elkészíthetjük csak petrezselyemmel vagy petrus és menta keverékével. Úgy is finom szószt kapunk.
- Steril üvegben a hûtõben 1-2 hétig eláll, de kis darabokban le is tudjuk fagyasztani.
Facebook: https://www.facebook.com/HomeBisztro/
Instagram: https://www.instagram.com/homebisztro/