Zeppelin
sponsored links
A litván népi konyha elsõ számú alkotóeleme a burgonya. Rendkívül tartalmas, és meglehetõsen egyedi ételekbõl épül fel az egyébként szûk repertoár.
Ilyen alapételek a különféle krumplis palacsinták (bulviniai blynai), tejfölös túrófeltéttel, vagy hússal töltve.
Keményebb mûfajba tartozik a sült krumplis hurka, sertés vastagbélbe töltött szalonnás-krumplis keverékbõl (vederai), vagy a sütõben sült, tejes-szalonnás krumplislepény (kugelis).
Az igazi csúcs azonban a Legenda: a felülmúlhatatlan zeppelin. Litvánul cepelinas (egyes szám), illetve mindennapos használatban cepelinai (többes szám).
A zeppelin nem más, mint nyers (!) burgonyából készített, tojás és liszt nélkül, csupán némi fõtt krumplival "kötött" tésztában fõtt húsgombóc.
Eredeti neve did¾kukuliai (jelentése: nagygombóc), amelyet csak a századelõn kezdtek el a parasztok zeppelinnek hívni, amikor is az égen megjelentek az elsõ duciszivar alakú léghajók.
Hús, krumplival - mondja zsigerbõl a magyar ember, és megvonja a vállát. Különlegesség, non plus ultra, kegyetlenül ...