Zellerkrém
sponsored links
Néhány évvel ezelõtt magyarországi vendégek jöttek anyósomhoz. Egyezség szerint kijöttünk a kertbe grillezni, egy gyönyörû tavaszi napot töltve a szabadban, a zöldben. Akkor Marika egy kis ajándékzacskót adott át nekem, amiben jobbnál jobb régebbi vagy újabb szakácskönyvek voltak, és én meghatódva vettem át az ajándékot. A könyveket azóta is sokat forgatom, inspirálódom belõlük, és hálás vagyok neki értük. Az egyik könyvbõl egyszercsak egy kis cetlit láttam kihullni, és amikor felvettem, láttam, hogy egy kézzel írott recept van rajta. S bár egybõl megtetszett, és többször elõfordult már, hogy alapanyagot vettem hozzá, mégis jó hosszú idõ telt el, amíg ténylegesen elkészítettem. Az arányokon picit módosítottam (pl. több fokhagymát tettem bele), illetve zellerzölddel és metélõhagymával is ízesítettem, de mondhatom, egy isteni reggelinek-vacsorának, esetleg tízórainak, szendvicsnek való krém kerekedett belõle. Próbáljátok ki.
Zellerkrém
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zellergumó, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 csapott evõkanál liszt, 2 dl tejszín, só, fehérbors, olaj, 2-3 zellerlevél, metélõhagyma.
Elkészítése: A zellergumót, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymát finomra aprítjuk, a zellert kis kockákra vágjuk, a fokhagymát, 1 cikk kivételével, összezúzzuk. 4-5 evõkanál olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zellert meg a zúzott fokhagymát, és egy-egy kicsi víz hozzáadásával fedõ alatt addig pároljuk, míg a zeller teljesen meg nem puhul. Egy serpenyõben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, és sûrûre fõzzük. Amikor a zeller megpuhult és zsírjára sült, hozzáadjuk a fehér mártáshoz, beletesszük a maradék fokhagymát, valamint a finomra aprított zellerlevelet, és botmixerrel simára turmixoljuk, habosítjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve tálaláskor megszórjuk aprított metélõhagymával. Tálalás elõtt jól behûtjük.
Megjegyzés:Hasonlóan készíthetünk krémet más zöldségekbõl is (pl. sárgarépa, karalábé, brokkoli vagy karfiol), illetve akár vegyesen több zöldségbõl és összehozhatjuk.
EK - 2017/8