Zelleres-tejszínes paradicsom krémleves ropogós polentával.
sponsored links
A kertekben még itt-ott találni szép érett paradicsomot, de ha már csak zöld paradicsommal találkoznánk, a piacokon, és a zöldségesnél még többfajta között válogathatunk, ha éppen egy krémlevest szeretnénk fõzni. Ezt a levest én még akkor fõztem, amikor bõségesen termett a paradicsom, és a "Küldd el A RECEPTED" szeptemberi számában megjelent, így esetleg már többen találkozhattatok is vele. A fûszeres-krémes levest ropogósra sült polentával tálaltam, de ízlés szerint a polenta el is hagyható, mert a leves nélküle is finom.
Hozzávalók a krémleveshez:
1 kg paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 szál zellerzöld
só
õrölt színes bors
1 tk ételízesítõ
1 tk cukor
2 dl víz
2 dl Meggle fõzõkrém (v. fõzõtejszín)
1 ek étolaj
3 dkg vaj
A paradicsomot daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A zellerzöldet szintén vágjuk apróbbra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot és az apróra vágott zellerzöldet is.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel, majd öntsük fel a vízzel, és fõzzük kb. 30 percig.
Ezután vegyük le a tûzrõl, majd turmixoljuk össze, és egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen majd a leves.
Ezután tegyük vissza a tûzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a fõzõkrémet (v. fõzõtejszínt) és melegítsük forráspontig, de fõzni már nem kell.
Polenta hozzávalói:
1 dl kukoricadara
2 dl víz
egy nagy csipet só
egy csipet õrölt fehér bors
2 ek olaj a sütéshez
Egy serpenyõbe tegyük bele a kukoricadarát, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett, fõzzük sûrûre.
Ezután egy tálcát béleljünk ki fóliával, majd kb. 1,5 cm vastagon kenjük rá a polentát, és hagyjuk teljesen kihûlni.
Amikor teljesen kihûlt, ízlés szerint vágjuk fel kisebb kockákra.
Az olajat hevítsük fel, majd tegyük bele a felkockázott polentát, és néha megkeverve süssük jó ropogósra.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg a ropogósra sült polentával, majd úgy kínáljuk.