Zebratorta
sponsored links
Már nagyon régen nem töltöttem fel receptet, a nemrég közzétett kenyér kivétel, mert az már régóta "érett". Hazautaztam, tanultam, mindig volt valamilyen elfoglaltságom. Ilyenkor elhanyagolom a konyhát, vagy nem fõzök, vagy nem olyat, ami említést érdemelne. Most sem éppen bejegyzéseket kellene írogatnom, de addig úgy sem nyugszom, amíg el nem készülök vele, és mivel közeleg az államvizsga, nem hiszem, hogy túl gyakran frissülni fog a blog.
Megint csak úgy hirtelen dobtam össze valamit, vacsorára pedig rántott húst csináltam. Párszor már készítettem zebratortát, de sosem került fel ide. Elõször a régi tortaformámat használtam, amiben vagy odaégtek a dolgok, vagy nyersek maradtak, középút nem volt. Aztán ajándékba készítettem és egyáltalán nem volt diabetikus. Most megint elõszedtem a receptet, átírtam egy kicsit, és itt is van. Valami mindig félresikerül ezzel a sütivel kapcsolatban, most nem tudtam szépen felverni a tojáshabot (életemben elõször) és nem is lett olyan szép csíkos, mint legutóbb, de "seráfütty", nagyon finom, bár egy kis vaníliaöntet, fagyi, vagy puding jól mutatna mellette. A vaníliás rész a rengeteg dió és teljes kiõrlésû liszt miatt nem olyan szép világos.
Hozzávalók egy 23 cm-es tortához (12 szelet):
- 4 tojás
- 170 g xilit (85 g CH)
- 100 ml víz
- 200 g olvasztott margarin
- 175 g tk. tönkölybúza liszt (111,82 g CH)
- 75 g darált dió (9 g CH)
- 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
- 16 g holland kakaópor (5,18 g CH)
- 1 tk fahéj
- vanília aroma
- fél citrom lereszelt héja
- 10 g sütõpor
- só
A margarint megolvasztjuk és félretesszük. Egy tálba kimérjük a liszteket, a diót és a sütõport.
A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vizet, aztán a margarint. Apránként belekeverjük a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Megfelezzük a tésztát, az egyik feléhez hozzáadjuk a fahéjat és a kakaót, a másikhoz pedig a vaníliát és a citromhéjat. Az elõkészített tortaforma közepére elõször két ek. vaníliás tésztát halmozunk, majd ennek a közepére két ek. kakaósat. Addig folytatjuk, amíg a keverékek el nem fogynak. Óvatosan megrázogatjuk a formát, hogy szépen elterüljön a massza, és 170 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tûpróbát!
Még langyosan felvágtam, ez látható a lenti képen, nagyon jól esett!
A torta összesen 148,70 g CH-t tartalmaz, szeletenként 20,72 g-ot.
Egyszer sütés elõtt megszórtam a tetejét mandulapehellyel, nagyon szépen mutatott, de ültethetünk rá pár szem málnát is.