Zalai savanyú répa
sponsored links
Egy férfi egyszer tanácsért fordult egy asszonyhoz, aki híres volt bölcsességérõl.
Az asszony azt mondta neki:
- Bármi történjék is velem, mindig azt mondom magamban, hogy köszönök mindent, nincs miért panaszkodnom.
A férfi ezzel elment, de kis idõ múltán visszatért.
- Megfogadtam a tanácsodat, de nem érzem, hogy bármi is változott volna az életemben - mondta az asszonynak.
Mire az így felelt:
- Köszönök mindent, nincs miért panaszkodnom.
Ekkor a férfi megvilágosodott.
(zen példázat)
Elnézést, ez is egyszer már fönn volt itt, csak a blogszerkesztés fárasztó tevékenység - sikerült elreptetnem az ûrbe a bejegyzést, valahol már a Szaturnusz gyûrûi közelében járhat... így újra föl kell tennem.
A savanyú répa egy igazi vasi-zalai tájétel. A kerekrépából azt hiszem, máshol az országban nem készítenek ételt. Malacoknak szokták adni egyébként takarmánynak, mert nagyon egészséges és tápláló. Pedig régen népélelmi növény volt. Nálunk a piacon is kapni, nem csak savanyítottan, de frissen is. Nyersen szendvicsbe ízletes, igazi téli vitaminbomba. Az ilyenkor seízû paprika és paradicsom helyett.
A receptet szomszédasszonyomtól tanultam, õ ehte zalai, én viszont nem. Szülei így fõzték régen, õ is így fõzi - mai is. Hihetetlenül ízletes, csak egyre kell vigyázni. Ha egyszer belekóstoltál, nem tudod abbahagyni a kanalazgatást! :-)
Hozzávalók 6 fõre: ...