Zakuszka, ahogy én készítem
sponsored links
Mártgatós, kenyérrevaló, szószalap ? ahány ház, annyi szokás
Már elég régóta szemeztem ezzel a kencével, leginkább Gabojsza leírásából ismerem. Ahogy áradozott róla, már nagyon vágytam rá, hogy megkóstoljam?
Egyébként elõször ajvár receptet kerestem, de rá kellett jönnöm, hogy a két dolog szinte ugyanaz.
Idén neki is álltam elkészíteni, persze nem óriási mennyiségben. Igazából magamban nem bíztam, meg a családban, hátha rám marad. Azért erre-arra utánanéztem a neten, és emiatt változtattam a recepten, ami végül tökéletes lett. Már persze nekem, hiszen ez a recept is minden családban más és más, és persze mindenkinek a sajátja a tökéletes
Zakuszka
Hozzávalók 5 db, 2 dl-es üveghez:
70 dkg padlizsán
70 dkg kápia
15 hagyma
2 dl (házi) paradicsomlé
3 ek olaj
Só, bors
1 babérlevél
Na-Benzoát (elhagyható)
A padlizsánokat egészben bedobjuk a 200 fokos sütõbe, addig sütjük, míg a belseje teljesen puha lesz. Látni lehet, mikor összeesik, érintésre is teljesen puha lesz, teljesítménytõl függõen fél-1 óra.
A paprikákat is megsütjük a sütõben, akkor jó, ha a héjuk több helyen megfeketedik. Mindkét zöldséget langyosra hûtjük, megszabadítjuk a héjuktól, a paprikákat a magjuktól is. Mindkettõt kicsit összevágjuk.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát, felöntjük a paradicsomlével, beledobjuk a babérlevelet.
Sózzuk, borsozzuk, de csak finoman, a végén úgyis igazítani kell. Addig kevergetjük, míg az egész alaposan besûrûsödik, be is sötétedik (puffogni fog). Megkóstoljuk, beállítjuk a sóját, még pár percig kevergetjük.
Még tûzforrón csírátlanított üvegekbe töltjük, a tetejére fél mk Na-Benzoátot szórunk, rátekerjük a tetejét és szárazdunsztba tesszük.
Másik megoldás, ha kisebb üvegekbe töltjük, akkorába, amit pár nap alatt elfogyasztunk. Ezekbe is tûzforrón töltsük a zakuszkát, rácsavarjuk a fedõt, gyorsan a tetejére fordítjuk. Így hagyjuk mondjuk fél órát aztán mehet is a polcra.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Már elég régóta szemeztem ezzel a kencével, leginkább Gabojsza leírásából ismerem. Ahogy áradozott róla, már nagyon vágytam rá, hogy megkóstoljam?
Egyébként elõször ajvár receptet kerestem, de rá kellett jönnöm, hogy a két dolog szinte ugyanaz.
Idén neki is álltam elkészíteni, persze nem óriási mennyiségben. Igazából magamban nem bíztam, meg a családban, hátha rám marad. Azért erre-arra utánanéztem a neten, és emiatt változtattam a recepten, ami végül tökéletes lett. Már persze nekem, hiszen ez a recept is minden családban más és más, és persze mindenkinek a sajátja a tökéletes
Zakuszka
Hozzávalók 5 db, 2 dl-es üveghez:
70 dkg padlizsán
70 dkg kápia
15 hagyma
2 dl (házi) paradicsomlé
3 ek olaj
Só, bors
1 babérlevél
Na-Benzoát (elhagyható)
A padlizsánokat egészben bedobjuk a 200 fokos sütõbe, addig sütjük, míg a belseje teljesen puha lesz. Látni lehet, mikor összeesik, érintésre is teljesen puha lesz, teljesítménytõl függõen fél-1 óra.
A paprikákat is megsütjük a sütõben, akkor jó, ha a héjuk több helyen megfeketedik. Mindkét zöldséget langyosra hûtjük, megszabadítjuk a héjuktól, a paprikákat a magjuktól is. Mindkettõt kicsit összevágjuk.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát, felöntjük a paradicsomlével, beledobjuk a babérlevelet.
Sózzuk, borsozzuk, de csak finoman, a végén úgyis igazítani kell. Addig kevergetjük, míg az egész alaposan besûrûsödik, be is sötétedik (puffogni fog). Megkóstoljuk, beállítjuk a sóját, még pár percig kevergetjük.
Még tûzforrón csírátlanított üvegekbe töltjük, a tetejére fél mk Na-Benzoátot szórunk, rátekerjük a tetejét és szárazdunsztba tesszük.
Másik megoldás, ha kisebb üvegekbe töltjük, akkorába, amit pár nap alatt elfogyasztunk. Ezekbe is tûzforrón töltsük a zakuszkát, rácsavarjuk a fedõt, gyorsan a tetejére fordítjuk. Így hagyjuk mondjuk fél órát aztán mehet is a polcra.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!