Zacskóban sült csirke és zöldségek sajtos brokkolival

2018-04-17

sponsored links

Ezer éve használok sütõzacskót sült húsok, fõleg sült csirke készítéséhez, és ha jól emlékszem, még egyetlen recept sem került fel a blogra ezzel kapcsolatban. Talán azért mert olyan egyszerû módszer, hogy eszembe sem jutott dokumentálni.

Épp itt volt már az ideje! Nagyon szeretem a sütõzacskót, mert idõt és mosogatnivalót takaríthatok meg vele, ugyanis általában együtt sütöm a hússal a köretet. Vagyis a zöldségeket. Mindig azt, ami éppen itthon van: krumplit, hagymát, gyökérzöldségeket, édesburgonyát, paprikát, paradicsomot, sütõtököt és még sorolhatnám.
                                                         

Imi unokatestvére, Eszti egyszer hozott hozzánk egy zacskónyi hámozott, darabolt, elõkészített zöldséget,  hogy használjuk fel valamilyen ételhez itt-tartózkodása alatt. Szereti a csirkecombfilét, így végül amellé raktuk a zöldségeket a sütõzacskóba.

Legutóbb pedig csirkecombfilét és csirkemellet sütöttem vegyesen sárgarépával, fehérrépával és lilahagymával. Külön készítettem mellé sajtos sült brokkolit, ami elég gyakran fordul elõ nálunk, ugyanis nemcsak Imi, de 14 hónapos lánykánk is nagyon szereti.

Hozzávalók a sütõzacskó tartalmához. :)
- 1 kg csirkecombfilé és csirkemellfilé vegyesen
- 1,5 kg sárga- és fehérrépa valamint lilahagyma vegyesen
- ízlés szerint fûszerek: só, bors, pirospaprika, õrölt kömény, chilipaprika, fokhagymapor vagy bármi ami szimpatikus (én egy zacskónyi sültcsirke fûszersót, borsot és zúzott fokhagymát használtam)
- 5 evõkanál olívaolaj

Az olajban elkevertem a fûszereket, zúzott fokhagymát. Egy tálba belehelyeztem a csirkecombfilét és mellfilét, minden oldalukat megkentem a fûszeres olajjal. 2 órát állni hagytam.

Megtisztítottam, nagyobb darabokra vágtam a zöldségeket. Két darab sütõzacskót vettem elõ, ezekben igyekeztem egyformán elosztani. A zöldségek tetejére ültettem a húsokat, a páclevet is beleöntöttem a zacskókba. A zacskók száját szorosan bekötöttem, kissé megrázogattam a tartalmukat, hogy az olaj egyenletesen terüljön el benne. Tetejüket néhány helyen hústûvel megszurkáltam, hogy a felesleges gõz távozni tudjon. A két zacskót egymás mellé tettem egy tepsibe és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25 perc alatt készre sütöttem. Végül levágtam a zacskók tetejét (vigyázat, a forró gõz távozik!), és grill fokozatra kapcsolva, a fûszeres szafttal meglocsolva kb. 8 perc alatt megpirítottam a húsok tetejét.


Hozzávalók a brokkolihoz:
-  1 nagyobb fej brokkoli
-  sajtok vegyesen: trappista, füstölt sajt, mozzarella
- csipetnyi só
- víz

A brokkolit rózsáira szedtem, torzsáját félretettem, azt ehhez az ételhez nem használtam fel, viszont más zöldségekkel együtt remek alaplé készült belõle.

A brokkoli rózsákat enyhén sós vízben feltettem fõni, roppanósra fõztem. Leszûrtem róla a vizet, alaposan lecsepegtettem, majd egy sütõpapírral bélelt sütõtálba terítettem. Tetejét bõségesen megszórtam reszelt sajttal (natúr és füstölt trappistával) és 160 fokra elõmelegített sütõbe toltam. Körülbelül 15 percig sütöttem, majd grill fokozatra kapcsolva enyhén pirosasra grilleztem az olvadt sajtot.


Szuper kombináció, elfogyott mind!

A sütõzacskónak még az is nagy elõnye, hogy minimális zsiradékkal is szaftos, omlós húsokat lehet benne sütni. Tehát jóval kevesebbel is, mint amennyit én most itt megadtam a receptnél. Ami fontos: lehetõleg ne fedje egymást a zacskó tartalma, de ha már egymásra pakolunk rétegeket, akkor mindig felülre kerüljön az, ami zsiradékot enged magából sütés közben, vagyis a hús.

A variációk száma végtelen, nyugodtan lehet kísérletezni, mit mivel süssünk egyszerre. :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2018/04/zacsko...

sponsored links

Keres?s