Zabtej/zabvĂz
sponsored links
...pontosabban zabpehelyvĂz, mert ugye nincs köze az igazi tejhez.
(SzokĂĄs zabbĂłl Ă©s zabpehelybĂ”l is kĂ©szĂteni.)
TöbbfĂ©le mĂłdon ĂĄllĂthatunk elĂ” gabonatejet, most zabpehelybĂ”l.
Lehet fÔzni, majd turmixolni, lehet leforråzni, majd ållni hagyni, turmixolni,
(SzokĂĄs zabbĂłl Ă©s zabpehelybĂ”l is kĂ©szĂteni.)
TöbbfĂ©le mĂłdon ĂĄllĂthatunk elĂ” gabonatejet, most zabpehelybĂ”l.
Lehet fÔzni, majd turmixolni, lehet leforråzni, majd ållni hagyni, turmixolni,
lehet megpirĂtani, majd ĂĄztatni Ă©s turmixolni, stb.
Az elmĂșlt esĂ”s, nyirkos napokon, finom melegsĂ©get hozott az Ă©letĂŒnkbe.
Az elmĂșlt esĂ”s, nyirkos napokon, finom melegsĂ©get hozott az Ă©letĂŒnkbe.
A legkĂmĂ©letesebb hideg eljĂĄrĂĄssal kĂ©szĂtettem.
EgyszerĂ»en, hideg tisztĂtott vizet öntöttem a zabpehelyre, majd összeturmixoltam.
2 lépésben. Leszûrtem és készen is volt.
2-3 napig biztos, de akĂĄr 4-5 napig is felhasznĂĄlhatĂł.
AlternatĂv megoldĂĄs, a tejet nem ivĂłknak.
ArĂĄnyokrĂłl
1. lépés
5 ek (50 g) zabpehely
250 ml vĂz
2. lépés
+ 250 ml vĂz vagy több
EgyszerĂ»en, hideg tisztĂtott vizet öntöttem a zabpehelyre, majd összeturmixoltam.
2 lépésben. Leszûrtem és készen is volt.
2-3 napig biztos, de akĂĄr 4-5 napig is felhasznĂĄlhatĂł.
AlternatĂv megoldĂĄs, a tejet nem ivĂłknak.
ArĂĄnyokrĂłl
1. lépés
5 ek (50 g) zabpehely
250 ml vĂz
2. lépés
+ 250 ml vĂz vagy több
Az 1. lĂ©pĂ©st követĂ”en, nagyon krĂ©mes, sĂ»rĂ», mint a tejszĂn.
Ezt hĂgĂthatjuk tovĂĄbb, ĂzlĂ©sĂŒnknek megfelelĂ”en.
(Tehåt 5 ek zabpehelybÔl kevéssel kevesebb mint 500 ml zabvizem lett,
mert ugye a pehely valamennyit felszĂvott, 25 g-ot.
MinĂ©l nagyobb teljesĂtmĂ©nyĂ» gĂ©ppel dolgozunk, annĂĄl kevesebb rost marad vissza.)
ĂzlĂ©sĂŒnknek megfelelĂ”en ĂzesĂthetjĂŒk pici mĂ©zzel, hintĂ©snyi sĂłval.
Ezt hĂgĂthatjuk tovĂĄbb, ĂzlĂ©sĂŒnknek megfelelĂ”en.
(Tehåt 5 ek zabpehelybÔl kevéssel kevesebb mint 500 ml zabvizem lett,
mert ugye a pehely valamennyit felszĂvott, 25 g-ot.
MinĂ©l nagyobb teljesĂtmĂ©nyĂ» gĂ©ppel dolgozunk, annĂĄl kevesebb rost marad vissza.)
ĂzlĂ©sĂŒnknek megfelelĂ”en ĂzesĂthetjĂŒk pici mĂ©zzel, hintĂ©snyi sĂłval.
A visszamaradt rostos rĂ©szt -ami a szĂ»rĂ»ben maradt- Ășjra összeturmixolom
vĂzzel, gyĂŒmölccsel, zöldsĂ©ggel, fĂ»szerrel, ami eszembe jut, eszerint fĂ»szerezem Ă©s megiszom,
vagy
vĂzzel, gyĂŒmölccsel, zöldsĂ©ggel, fĂ»szerrel, ami eszembe jut, eszerint fĂ»szerezem Ă©s megiszom,
vagy
- felhasznĂĄlom a kenyĂ©rsĂŒtĂ©shez
- kerĂŒlhet a reggelihez, aki reggelizik.
- kĂ©szĂŒlhet vele fasĂrt, pĂĄstĂ©tom, gabonakĂĄsa, csak Ășgy kicsi mĂ©zzel, vagy lekvĂĄrral, gyĂŒmölccsel.
- sĂ»rĂtem vele a levest, fĂ”zelĂ©ket.
- kĂ©szĂŒl belĂ”le puding.
- fĂŒrdĂ©shez hasznĂĄlom :)
- az arcomra kenem, néhåny csepp hidegen sajtolt olajjal összekeverve.....
majd max. 20 perc utån lemosom és a bÔröm hagyom lélegezni, nem kenem mår be semmivel.
Amennyiben szeretnĂ©l kĂ©szĂteni, prĂłbĂĄld meg többfĂ©lekĂ©ppen, talĂĄld meg neked melyik Ăzlik leginkĂĄbb.
(Persze tisztĂtott vĂz nĂ©lkĂŒl, felforralt majd visszahĂ»tött vĂzzel, vagy csak "Ășgy" vĂzzel is elkĂ©szĂthetjĂŒk.
- az arcomra kenem, néhåny csepp hidegen sajtolt olajjal összekeverve.....
majd max. 20 perc utån lemosom és a bÔröm hagyom lélegezni, nem kenem mår be semmivel.
Amennyiben szeretnĂ©l kĂ©szĂteni, prĂłbĂĄld meg többfĂ©lekĂ©ppen, talĂĄld meg neked melyik Ăzlik leginkĂĄbb.
(Persze tisztĂtott vĂz nĂ©lkĂŒl, felforralt majd visszahĂ»tött vĂzzel, vagy csak "Ășgy" vĂzzel is elkĂ©szĂthetjĂŒk.
KĂ©szĂtsĂŒk örömmel-szeretettel vagy rajzoljunk az ujjunkkal fölĂ© egy napocskĂĄt-szĂvecskĂ©t
Ă©s mĂĄris rendben van minden.)
Ă©s mĂĄris rendben van minden.)
Van aki a zabpelyhet megpirĂtja, Ă©n nem szoktam, nekem Ăgy megfelel.
ZabrĂłl
A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelÔ, tonizåló szer.
TermĂ©szetes lĂșgosĂtĂł hatĂĄsĂș gabonafĂ©le.
A szervezet savasodĂĄsĂĄt kĂ©pes lekötni, megszĂŒntetni.
Ămde nem mindegy mikor fogyasztjuk.
Mivel erĂ”sen hevĂtĂ”/melegĂtĂ” tulajdonsĂĄgĂș -magas foszfor tartalmĂĄnak köszönhetĂ”en-
ezĂ©rt csak hĂ»vösebb idĂ”ben jöhet szĂĄmĂtĂĄsba. Igazi tĂ©li eledel.
(TermĂ©szetesen mindig hallgassunk a belsĂ” hangunkra, az a szemĂ©lyes ĂștmutatĂłnk.
Hideg napokon minden Ă©vszakban, jĂłleshet.)
Gazdag vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban.
JelentÔs mennyiségben tartalmaz E-vitamint, a B1-vitamint,
de a B-vitamin csalåd, több tagja is (B2, B3, B6) megtalålható benne.
BÔvelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, kåliumban, magnéziumban,
szilĂciumban, vasban, mangĂĄnban.
Tartalmaz PantotĂ©nsavat, amit hĂvnak antistressz vitaminnak is.
Gazdag esszenciĂĄlis zsĂrsavakban.
A zab fogyasztĂĄsa erĂ”sĂti a csontozatot, csökkenti a vĂ©rszegĂ©nysĂ©get.
JĂłtĂ©konyan hat, regenerĂĄlja az idegrendszert, segĂt depressziĂł esetĂ©n.
Gyulladåst csökkentÔ anyagokat tartalmaz, pl. bÔrgyulladås esetén,
gyulladt pattanĂĄsoknĂĄl is gondolhatunk rĂĄ.
RostdĂșs, segĂti a bĂ©lmozgĂĄst, Ășgymond leradĂrozza a bĂ©lfalat.
Jót tesz gyermeknek, felnÔttnek, idÔsnek.
A fiatal fejlÔdÔ szervezetet bÔségesen ellåtja tåpanyaggal.
Gyorsan felszĂvĂłdĂł, könnyen emĂ©szthetĂ”.
Emeli a koncentrĂĄlĂłkĂ©pessĂ©get, a szellemi teljesĂtĂ”kĂ©pessĂ©get.
SegĂt a klimaxos idĂ”kben, nyugtatĂł hatĂĄsa fĂ”leg a szĂ©pkorĂșak között ismert.
Csepp, tea Ă©s fĂŒrdĂ”kĂ©nt is kihasznĂĄlhatjuk jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂĄt.
A pehelyrÔl
A pelyhesĂtĂ©s sorĂĄn, a hĂĄntolt, egĂ©sz gabonaszemet, gĂ”zölik, majd összelapĂtjĂĄk.
A kĂmĂ©letes mĂłdszernek köszönhetĂ”en a gabona megĂ”rzi lĂ©tfontossĂĄgĂș beltartalmi Ă©rtĂ©kĂ©t,
tĂĄpanyagait, ezĂ©rt teljes Ă©rtĂ©kĂ» gabonĂĄnak szĂĄmĂt.
ZabtejrĂ”l (zabvĂzrĂ”l)
"BelsĂ”leg fertĂ”tlenĂt, erĂ”sĂti az ellenĂĄllĂł kĂ©pessĂ©get, tĂĄvol tartja a ragĂĄlyos betegsĂ©geket."
(Paul Pitchford)
ZabcsĂra
Nagy energiatartalmĂș, sok zsĂr Ă©s jĂłd van benne.
Hideg, fagyos idĂ”ben csodĂĄlatos melegĂtĂ” hatĂĄssal van a szervezetre.
FelhasznĂĄlt irodalom:
Ferencsik Istvån: A természetes életmód ételei
Paul Pitchford: GyĂłgyĂtĂł tĂĄplĂĄlkozĂĄs
Dr. OlĂĄh-KĂĄllai-Vadnai: Reformkonyha
TemesvĂĄri Gabriella jegyzetek
Wikipédia
http://www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666736
ZabrĂłl
A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelÔ, tonizåló szer.
TermĂ©szetes lĂșgosĂtĂł hatĂĄsĂș gabonafĂ©le.
A szervezet savasodĂĄsĂĄt kĂ©pes lekötni, megszĂŒntetni.
Ămde nem mindegy mikor fogyasztjuk.
Mivel erĂ”sen hevĂtĂ”/melegĂtĂ” tulajdonsĂĄgĂș -magas foszfor tartalmĂĄnak köszönhetĂ”en-
ezĂ©rt csak hĂ»vösebb idĂ”ben jöhet szĂĄmĂtĂĄsba. Igazi tĂ©li eledel.
(TermĂ©szetesen mindig hallgassunk a belsĂ” hangunkra, az a szemĂ©lyes ĂștmutatĂłnk.
Hideg napokon minden Ă©vszakban, jĂłleshet.)
Gazdag vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban.
JelentÔs mennyiségben tartalmaz E-vitamint, a B1-vitamint,
de a B-vitamin csalåd, több tagja is (B2, B3, B6) megtalålható benne.
BÔvelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, kåliumban, magnéziumban,
szilĂciumban, vasban, mangĂĄnban.
Tartalmaz PantotĂ©nsavat, amit hĂvnak antistressz vitaminnak is.
Gazdag esszenciĂĄlis zsĂrsavakban.
A zab fogyasztĂĄsa erĂ”sĂti a csontozatot, csökkenti a vĂ©rszegĂ©nysĂ©get.
JĂłtĂ©konyan hat, regenerĂĄlja az idegrendszert, segĂt depressziĂł esetĂ©n.
Gyulladåst csökkentÔ anyagokat tartalmaz, pl. bÔrgyulladås esetén,
gyulladt pattanĂĄsoknĂĄl is gondolhatunk rĂĄ.
RostdĂșs, segĂti a bĂ©lmozgĂĄst, Ășgymond leradĂrozza a bĂ©lfalat.
Jót tesz gyermeknek, felnÔttnek, idÔsnek.
A fiatal fejlÔdÔ szervezetet bÔségesen ellåtja tåpanyaggal.
Gyorsan felszĂvĂłdĂł, könnyen emĂ©szthetĂ”.
Emeli a koncentrĂĄlĂłkĂ©pessĂ©get, a szellemi teljesĂtĂ”kĂ©pessĂ©get.
SegĂt a klimaxos idĂ”kben, nyugtatĂł hatĂĄsa fĂ”leg a szĂ©pkorĂșak között ismert.
Csepp, tea Ă©s fĂŒrdĂ”kĂ©nt is kihasznĂĄlhatjuk jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂĄt.
A pehelyrÔl
A pelyhesĂtĂ©s sorĂĄn, a hĂĄntolt, egĂ©sz gabonaszemet, gĂ”zölik, majd összelapĂtjĂĄk.
A kĂmĂ©letes mĂłdszernek köszönhetĂ”en a gabona megĂ”rzi lĂ©tfontossĂĄgĂș beltartalmi Ă©rtĂ©kĂ©t,
tĂĄpanyagait, ezĂ©rt teljes Ă©rtĂ©kĂ» gabonĂĄnak szĂĄmĂt.
ZabtejrĂ”l (zabvĂzrĂ”l)
"BelsĂ”leg fertĂ”tlenĂt, erĂ”sĂti az ellenĂĄllĂł kĂ©pessĂ©get, tĂĄvol tartja a ragĂĄlyos betegsĂ©geket."
(Paul Pitchford)
ZabcsĂra
Nagy energiatartalmĂș, sok zsĂr Ă©s jĂłd van benne.
Hideg, fagyos idĂ”ben csodĂĄlatos melegĂtĂ” hatĂĄssal van a szervezetre.
FelhasznĂĄlt irodalom:
Ferencsik Istvån: A természetes életmód ételei
Paul Pitchford: GyĂłgyĂtĂł tĂĄplĂĄlkozĂĄs
Dr. OlĂĄh-KĂĄllai-Vadnai: Reformkonyha
TemesvĂĄri Gabriella jegyzetek
Wikipédia
http://www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666736
Weöres Såndor: Csiribiri
"Csiribiri csiribiri
zabszalma --
négy csillag közt
alszom ma.
Csiribiri csiribiri
bojtorjĂĄn --
lélek lép
a lajtorjĂĄn.
Csiribiri csiribiri
szellĂ”-lĂĄny
szikrĂĄt lobbant,
lĂĄngot hĂĄny.
Csiribiri csiribiri
fĂŒlt katlan --
szĂĄrnyatlan szĂĄllj,
sĂŒlt kappan!
Csiribiri csiribiri
lĂĄgy paplan --
ĂĄgyad forrĂł,
lĂĄzad van.
Csiribiri csiribiri
zabszalma --
még mellettem
alszol ma."
AmĂg a zab a tĂ©l gabonĂĄja, a nyĂĄrĂ© az ĂĄrpa :) jön a meleg idĂ” :)