Zabpelyhes vegán fasírt (lednekkel vagy csicseriborsóval)

2014-02-09

sponsored links

Illetve zabpelyhes és szezámmagos is! :) Hús nincs benne, de már megszokhattátok... Egyébként most nem salátába teszem feltétnek, hanem tésztával (rizstészta, picit tovább kell fõzni mint a durum tésztát kb. 6-8 perccel) és gombás - paradicsomos szósszal (ezt most készen kaptuk, cukormentes és adalékmentes, ha jól láttam a leírást... :) ettük, így higgyétek el, hogy isteni finom! :)

Az alapot nem más adja, mint a szegletes lednek. Szatyorboltból rendeltem, és a heti kosárban volt, vagyis a heti összeválogatott gyümölcs és zöldség mellett. Hallottatok már róla? Én ezidáig nem, majd megkérdeztem anyukámat és õ is elgondolkodott... úgyhogy nincs vész, vannak még ismeretlen zöldségek / gyümölcsök ezek szerint, amit nem baj, ha még nem ismerünk. A lednek picit talán keményebb és magasabb keményítõ tartalmú mint más, én a hüvelyesekhez tudnám hasonlítani. Olyan mint a lencse vagy a csicseriborsó. Szögletes, vékony és lapos -  tehát formára inkább lencse, de színre és ízre is inkább a csicseriborsóra hasonlít. Mivel nem találtam sehol szénhidráttáblázatban, így a megérzéseimre hagyatkozom és a csicseriborsóéval számolok. (ízben, teljesen hasonló, állagban is, úgyhogy remélem nem tévedek :) 



Tehát az elkészítése nagyjából ugyanaz mint a csicseriborsónak. Egy éjszakára beáztatjuk, jól megdagad, felszívja magába a nedvességet, és kevés babérlevéllel megfõzzük. Érdekes, hogy a csicserihez képest, hogy sokkal hamarabb megfõ :) úgyhogy máris nagy köztünk a szerelem! :))


Hozzávalók (kb. 15 db)

  • 100 g szegletes lednek vagy csicseriborsó (utóbbi estében ~ 48 g ch) 
  • 1-2 ek chia mag, elõtte pár percre beáztatva / lenmag is jó, szintén beáztatva vagy 1 tojás (ha ehetünk tojást) 
  • 1 ek kakukkfû, 1 ek majoranna (szárított, morzsolt)
  • 1/2 közepes sárgarépa reszelve (~ 50 g vis 4 g ch)
  • 1-2 ek citromlé vagy héj is nagyon jó bele!
  • 1 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 1-2 ek kókuszolaj, só, bors
  • 2 ek zabpehely és lenmag durvára darálva és / vagy szezámmag
  • 2-3 ek csicseriborsó liszt (opcionális)

Elkészítése: 
  1. Az elõzõ este beáztatott, majd lecsepegtetett lednek szemeket átmossuk még bõ vízben. Babérlevéllel együtt feltesszük fõni, kb. 20 perc és meg is puhul. Ezt követõen leszûrjük és félretesszük.
  2. A sütõt elõmelegítjük, 200 fokra. 
  3. Aprítógépet készítjük elõ és mindent ami a fasírthoz kell, beletesszük, hogy egy mozdulattal csak össze kelljen mindent aprítani a fûszerekkel együtt. Tehát a puhára fõtt lednek, az apróra vágott vagy reszelt sárgarépa (tehetünk bele csírát is 1-2 evõkanállal, nagyon jól fogja lazítani a tésztát) tojás, citromlé és héj (amennyiben megbízható és nem vegyszerrel kezelt). Ezt követõen fûszerezzük, majd apróra darálunk mindent. Akkor jó, ha valamennyire összeáll, tehát gyúrható állapotú. Ha nem gyúrható és szétesik, akkor kell bele még kevés áztatott chia mag (vagy még egy tojás) ami segít összetapadnia a tésztának. Ha pedig tapad, tehát túlságosan puha, akkor tegyünk még bele kevés lisztet. (csicseriborsó helyett lehet mást is használni de ez gluténmentes)
  4. Formás kis gombócokat gyúrunk belõle, amit ha jól csináltunk már tényleg nem esik össze. Majd darált zabpehelybe megforgatjuk (és / vagy szezámmagba - én csináltam mindkétféle verziót) Nagyon jól fog kinézni! :) 
  5. Ha elkészültek a fasírtok, akkor sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, kevés olvasztott kókuszolajjal meglocsoljuk (ill olvasztott kókuszzsír, NE mikróba olvasszuk! Elég ha fõzés közben egy keveset a sütõ mellé teszünk, azonnal megolvad) és 190 fokon aranyló barnára sütjük. Nagyon jól néz ki, ahogy a szezámmagok is megbarnulnak a fasírton. 
íme:




Az elkészült fasírtok kb. 8-10 g ch / db-ot tartalmaznak. Ehetünk hozzá teljes kiõrlésû tésztát vagy rizstésztát is (gluténmentes) vagy vegyes zöldsalátához is adhatjuk. 



Folytats a blogon ... anniestaste.blogspot.com/2014/02/zabp...

sponsored links

Keres?s