Zabpelyhes tökpite
sponsored links
Még mindig nagyon sok reszelt tök volt a fagyasztónkban, amikor már úgy gondoltam, most nem újabb tökfõzeléket fõzök (noha azt is nagyon szeretjük, de egy idõ után már elég lehet belõle), hanem pitét készítek belõle - sósan, némi napraforgó-tejföllel megfolyatva remek kis ételt kreáltam. Nagyon egyszerûen készül és igazán kiadós, nem is lehet sokat enni belõle. A tejfölt viszont lehet még tovább ízesíteni, vagy kaporral, vagy pirospaprikával. Mi natúr íznél maradtunk, így is elfogyott. A salátalevél még jól jött hozzá (lásd a képen). Szeretjük a zöld leveleket, amihez csak lehet, fogyasztjuk. Ez az étel amúgy cukkinivel is hasonlóképpen elkészíthetõ.
A recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg zabpehely
- 1 kg reszelt tök
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- kurkuma
- kapor
- só
- növényi tejföl vagy növényi joghurt
- sütõpapír
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összepréseljük és a reszelt tökhöz adjuk mindkettõt. Sóval és kaporral megszórjuk, egy kevés kurkumával sárgára színezzük, majd hozzákeverünk annyi zabpelyhet, hogy egy sûrûbb masszát kapjunk. Ha nem elég sós, még szükség szerint sózzuk. Egy tortaformát kibélelünk sütõpapírral, belesimítjuk a nyers tésztát, majd egyenletes hõfokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál növényi tejfölt vagy növényi joghurtot öntünk rá. Intenzívebb ízû olajjal is finom (pl: tökmag-olaj).