Zabpelyhes tojásfasírt párolt zöldségkeverékkel.

2017-03-09

sponsored links




Sokszor hallani, hogy táplálkozzunk kicsit egészségesebben, nem kell mindig húst enni, és pl. a fasírtot bõ olajban kisütni. A minap úgy döntöttem, hogy rendben, megpróbálom ennek a jegyében elkészíteni az ebédet. A tojásfasírtról már többször hallottam, de eddig én még nem készítettem, így itt volt az ideje. Mivel hús helyett csakis fõtt tojást és zabpelyhet tartalmaz, a köret pedig egyszerû párolt zöldség, így aztán úgy gondoltam, hogy ez bizony egy csajos menü, melyet csakis én fogok megenni, hát tévedtem........ A bõ olajban való sütés helyett pedig vajjal alaposan kikent muffin formában, a sütõben sütöttem készre a kis fasírtgolyókat, melyeknek igencsak nagy sikere volt az ebédnél.





Hozzávalók 12 db-hoz:

2 dl zabpehely
7 db tojás (nagy)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tej
õrölt fekete bors
kisebb csokor petrezselyemzöld
zsemlemorzsa
2-3 dkg vaj
1/2 ek olaj


A zabpelyhet keverjük össze a tejjel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy magába szívja.

6 db tojást fõzzünk keményre, majd hûtsük ki teljesen, és egy nagyobb lyukú reszelõn reszeljük le.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd az olajon pároljuk üvegesre. Ezután hûtsük ki teljesen.

A zabpehelyhez adjuk hozzá a lereszelt fõtt tojást, az elõzõleg megpárolt és kihûtött vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ezután alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük alaposan össze. (ha esetleg túl lágy lenne a massza, akkor adjunk hozzá még egy kevés zabpelyhet, vagy ízlés szerint zsemlemorzsát)

Az elkészült masszából ezután vizes kézzel formázzunk golyókat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába, és helyezzük vajjal alaposan kikent muffin formába. 

Ezután minden fasírt tetejére tegyünk egy csipetnyi vajat mielõtt betennénk a sütõbe. (én a vajjal kikent forma aljába is tettem egy csipetnyi vajat, majd arra került rá a fasírt, végül pedig a tetejére szintén egy csipet vajat tettem)

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép világos színûre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)





Párolt zöldség hozzávalói:

50 dkg mexikói zöldségkeverék
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
õrölt színes bors


A zöldségkeveréket enyhén sós vízben, pár perc alatt fõzzük roppanósra, majd szûrjük le. (én a még fagyos zöldségkeveréket egy lefedett jénaiba betettem a mikroba, és ott pároltam roppanósra)

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az összepréselt fokhagymát és pár pillanat alatt futtassuk meg. (vigyázzunk nehogy megégjen a fokhagyma, mert keserû lesz)  

Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett zöldségkeveréket, majd keverjük, melegítsük össze.




Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a párolt zöldséget, majd helyezzük mellé a tojásfasírtot, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/03/z...

sponsored links

Keres?s