Zabpelyhes-rozsos zsemle

2014-05-12

sponsored links

Párom úgy döntött, hogy most szeretne egy kicsit diétásabb étkezésre átállni. Így a kedvében járva próbálok a fõzésben, sütésben is ehhez alkalmazkodni. Elõször is péksütiket, zsemléket gondoltam sütni, lehetõleg olyat, amiben a fehér liszt csökkentve van jelen. Elõször a bloggertársak, illetve az internetes keresõ oldalait hívtam segítségül, mert a kísérletezést egy kicsit elhalasztanám, ha már szereztem egy kis tapasztalatot a különféle teljes kiõrlésû és egyéb lisztek világában. A kutatás során megakadt a szemem Moha zabpelyhes rozsos zsemléjén. Elsõ olvasásra kicsit bonyolultnak tûnt, de végül ezt választottam az elsõ pékárunak. Legelsõ lépésként bevásároltam pár tasak különféle lisztet, hogy legyen elegendõ alapanyagom. 
Majd készítettem egy jó nagy adag öregtésztát, ezt is most Moha receptje alapján.
Nekem egy kicsit tömény lett a kész zsemle tésztája, de valószínûleg azért, mert a puha, fehér lisztes dolgokhoz vagyok szokva. Páromnak viszont ízlett, sovány felvágottal, friss zöldségekkel megpakolva vitte a munkába. Azt hiszem már ezért megérte :-)


Hozzávalók 9 db zsemléhez:
*30 dkg öregtészta
*10 dkg kenyérliszt (BL80)
*20 dkg teljes kiõrlésû (továbbá TK) búzaliszt
*20 dkg teljes kiõrlésû (továbbá TK) rozsliszt
*10 dkg apró szemû zabpehely
*2 ek burgonyapehely
*280 ml víz
*150 g joghurt
*2 púpos tk só
*1 tk barna cukor
*0,5 tk õrölt kömény
*0,5 dl olaj
*1 csipet aszkorbinsav (ez nekem most kimaradt)
*2 dkg friss élesztõ
*1 kisebb tojásfehérje lekenni
*1-1 tk lenmag és zabpehely a tetejére

Az elõre elkészített öregtésztából kimérünk 30 dkg-ot és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a 10 dkg kenyérlisztet, a 10 dkg TK búzalisztet, 1 tk barna cukrot, 2 dkg friss élesztõt és 280 ml langyos vizet.
Jó alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 45 percet hagyjuk kelni.
A joghurtba szórjuk a sót, a köménymagot, hozzáadjuk az aszkorbinsavat, az olajat.
A maradék liszteket (10 dkg TK búza és 20 dkg TK rozsliszt) elkeverjük a burgonyapehellyel és a zabpehellyel.
Mindkettõt az elõtésztához adjuk és kidagasztjuk. (Elég lágy az állaga.)
Ismét hagyjuk 45 percet pihenni.
Lisztezett felületre borítjuk és 2-3 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy éles késsel téglalapokat vágunk. (Nekem csak 9 db lett, az eredeti recetúra szerint 25 db.)
Sütõpapíros tepsibe helyezzük, lekenjük 1 tojás fehérje és egy kevés víz keverékével, megszórjuk magokkal.
Elõmelegítjük a sütõt.
Addig 30 percet még pihennek a zsemlék.
Vízzel lespricceljük és 200 fokon 25 percet sütjük hõlégkeveréssel.





Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/05/zabpe...

sponsored links

Keres?s