Zabpelyhes puffancsok
sponsored links
EgĂ©sznapos Ăștra ment a gyermek, azt kĂ©rte, hogy kĂ©szĂtsek neki valami finom szendvicset, mert valĂłszĂnĂ»leg csak Ăștközben lesz idejĂŒk enni. Az Ă©n drĂĄga gyermekem legjobban a pihe-puha, fehĂ©r kenyeret vagy pĂ©ksĂŒtemĂ©nyt szereti, ez ĂĄllandĂł vitatĂ©ma is közöttĂŒnk. (BĂĄr mostanĂĄban kibĂrom, hogy csak bĂłlintĂĄssal vĂĄlaszoljak a ?nem elĂ©g fehĂ©r a kenyĂ©r? megĂĄllapĂtĂĄsĂĄra.)
SzĂłval, arra gondoltam, hogy kĂ©szĂtek egy puha zsemlĂ©t, ami kellĂ”en fehĂ©r, de hogy egĂ©szsĂ©gesebb legyen teszek bele zabpelyhet. Az elkĂ©pzelĂ©s bejött, a zsemle Ăzlett neki, a szendvicsĂ©rt meg odĂĄig volt, mert termĂ©szetesen a kedvenceivel pakoltam meg. KerĂŒlt bele majonĂ©z, arra salĂĄta, arra a sajĂĄt kĂ©szĂtĂ©sĂ» Ă”szibarack csatni, majd egy szelet omlĂłsra sĂŒtött mĂ©zes-mustĂĄros csirkemell, Ă©s vĂ©gĂŒl az elmaradhatatlan sajt. A mostanĂĄban kedvenc lĂĄgy gouda a Frico-tĂłl. Ez a finom, lĂĄgy krĂ©mes ĂĄllagĂș sajt jĂłl illik a hideg csirkehĂșshoz.
HozzĂĄvalĂłk:
- ? fél csésze zabpehely
- ? fĂ©l csĂ©sze forrĂĄsban lĂ©vĂ” vĂz
- ? 50 dkg finomliszt
- ? 2 dl sûrû joghurt vagy aludttej
- ? 1 dl vĂz
- ? 2 tk. sĂł
- ? 0,5 dl olaj
- ? 1 kisebb tojĂĄs
- ? 2, 5 dkg friss Ă©lesztĂ”
A fĂ©l csĂ©sze zabpelyhet (egy csĂ©sze 2,5 dl) leöntjĂŒk a fĂ©l csĂ©sze forrĂł vĂzzel, elkeverjĂŒk Ă©s fĂ©lretesszĂŒk addig, amĂg teljesen kihĂ»l.
DagasztĂłgĂ©p tĂĄljĂĄba mĂ©rjĂŒk a joghurtot, hozzĂĄadunk 1 dl vizet, beletesszĂŒk a kihĂ»lt zabpelyhet, a lisztet, a sĂłt, az olajat, a tojĂĄst, majd a tetejĂ©re morzsoljuk az Ă©lesztĂ”t. A dagasztĂłgĂ©p alacsony fokozatĂĄn összeĂĄllĂtjuk a tĂ©sztĂĄt, 5 perc utĂĄn magasabb fokozatra kapcsoljuk Ă©s tovĂĄbbi 15 perc dagasztĂĄssal alaposan kidolgozzuk a tĂ©sztĂĄt. Ha szĂŒksĂ©ges adhatunk mĂ©g hozzĂĄ kevĂ©s vizet.
Amikor a dagasztĂĄssal vĂ©geztĂŒnk a tĂĄlat letakarjuk Ă©s 45 percig Ă©rleljĂŒk a tĂ©sztĂĄt. EzutĂĄn kiĂŒtögetjĂŒk belĂ”le a levegĂ”t, majd kitesszĂŒk a deszkĂĄra Ă©s 9 egyforma darabra osztjuk. Lisztezett kĂ©zzel gombĂłcokat sodrunk belĂ”lĂŒk, majd egy ruhĂĄval letakarva 10 percig pihentetjĂŒk. Közben egy nagyobb sĂŒtĂ”lemezre sĂŒtĂ”papĂrt borĂtunk.
A pihentetett tĂ©sztĂĄkbĂłl zsemlĂ©t formĂĄzunk Ă©s a sĂŒtĂ”papĂros tepsire sorakoztatjuk Ă”ket. IsmĂ©t letakarjuk Ă©s 30 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt a sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtjĂŒk 200 fokra.
Finoman belisztezzĂŒk a kezĂŒnket Ă©s a megkelt szemlĂ©ket Ăłvatosan ellapĂtjuk. Amikor kĂ©sz vizet permetezĂŒnk rĂĄjuk, megszĂłrjuk mindet zabpehellyel Ă©s a tepsit a forrĂł sĂŒtĂ”be toljuk. Kb. 25 perc alatt szĂ©p pirosra sĂŒtjĂŒk a zabpelyhes bucikat. VĂ©gĂŒl rĂĄcsra tesszĂŒk Ă”ket hĂ»lni.
Szendvicset csak akkor kĂ©szĂtĂŒnk, amikor teljesen kihĂ»ltek.