Zabpelyhes-mákos kekszek
sponsored links
Zabpelyhes-mákos kekszek |
Gyorsan kellett valami kekszféle, amit lehet csomagolni, de amihez a hozzávalók éppen vannak itthon.
Ilcsi konyhájában akadtam a Zabpelyhes-mákos puszedlikre, és bár nekem nem puszedlik lettek, hanem kekszek, azért nagyon finomra sikerültek és a célnak is épp megfeleltek.
Hozzávalók.
15 deka zabpehely
15 deka liszt (nálam teljes kiõrlésû)
15 deka cukor (nálam xilit)
12 deka margarin (nálam vaj)
5 deka darált mák
1 tojás
1 tk szódabikarbóna
1-2 kanál meleg tej
A zabpelyhet leöntjük annyi vízzel, ami ellepi és néhány percig áztatjuk, majd kinyomkodjuk a vizet belõle.
Én 10 percig rajta hagytam a vizet(aprószemû zabpelyhem volt), és valószínû, hogy ez hosszú idõ volt, mert elázott és mállott szét amikor megpróbáltam kinyomkodni. Tehát tésztaszûrõbe öntöttem és hagytam lecsurogni.
Az én esetemben már itt eldõlt, hogy nem lesz olyan állaga, mint Ilcsiének, bár a továbbiakban igyekeztem a recept elõírásait betartani.A meleg tejben elkevertem a szódabikarbónát, a vajat felolvasztottam. A száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem, beleadtam a lecsurgatott zabpelyhet, a tojást és a szódabikarbónás tejet. Fakanállal kevertem, közben óvatosan öntöttem hozzá az olvasztott vajat. A vajnak csak a felét tettem bele, mert nagyon lágynak találtam a tészta állagát. ezért nem is tudtam a tésztából tojásnyi gömböket formálni, ahogy Ilcsi javasolta, hanem sütõpapírral bélelt tepsibe kanállal diónyi halmokat raktam , melyeket a kanál hátával kör alakúra lapogattam. 180 fokon 10-15 perc alatt kell megsütni, de nálam 200 fokon 20 percig sült .
Háromszrra tudtam kisütni ezt a mennyiséget, nekem 50 darab kekszem lett. Nagyon finom puha, nem túl édes, tehát elégedett vagyok a végeredménnyel. Legközelebb nagyszemû zabpelyhet tényleg csak 1-2 percre öntök le vízzel, akkor nekem is olyan rusztikus puszedlijeim lesznek, mint Ilcsinek. Most pedig megköszönöm neki a receptet!
Útrakészen a finom kekszek |