Zabpelyhes-meggyes morzsasüti
sponsored links
Zabpelyhes-meggyes morzsasüti |
Hozzávalók(tészta):
500 ml zabpehely(apró szemû)
375 ml liszt(teljes kiõrlésû)
3 csapott tk szódabikarbóna
2 00 ml olvasztott vaj
1 pohár barna nádcukor
2 ek citromlé
Töltelék:
60 deka magozott meggy
10 deka cukor
2 tk õrölt fahéj
2 ek étkezési keményítõ
fél deci víz
Elõször a tölteléket készítettem el.
A magozott meggyre rászórtam a cukrot, összekevertem és negyed órát állni hagytam, hogy engedjen levet. Majd tûzre tettem, és forrás után 4-5 percig fõztem. A vízben elkevertem a keményítõt, ráöntöttem a meggyre és besûrítettem. Amíg hûlt, elkészítettem a tésztát.
Az olvasztott vajat kimértem és hagytam hûlni. Mikor már csak langyos volt, elkevertem benne a cukrot, míg elolvadt. A lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát szárazon összevegyítettem, majd a cukros vajhoz öntöttem és fakanállal összeállítottam a tésztát. Hozzádolgoztam a citromlevet is. Nem egynemû tésztát kapunk - kicsit forgács jellegû.
Egy négyszögletes sütõforma alját sütõpapírral kibéleltem, és a fele tésztát az aljára egyenletesre elnyomkodtam.
Ráterítettem a már csak langyos meggytölteléket, a többi tésztát pedig igyekeztem egyenletesen rámorzsolni a tetejére. Elõmelegített 180 fokos sütõben fél óra alatt megsütöttem, félidõben letakartam a tetejét.
A formában hagytam kihûlni, langyosan metéltem kockára.