Zabpelyhes keksz
sponsored links
Ez egy nagyon finom kis keksz lett, ráadásul még egészséges is. Kipróbáltam a kókuszzsírt (az Aldiban egészen jó áron lehetett hozzájutni), jól bevált a kekszkészítéshez, gyakorlatilag úgy használható, mint a vaj, csak egy kicsit puhább lett talán a végeredmény. Már régebben is sütöttem zabpelyhes kekszet, az olyan volt, mint a kókuszos zabfalatok, de ez a csokis változat is nagyon ízlett a családnak.
Hozzávalók két tepsi kekszhez:
75 g (aprószemû, vagy késes aprítóban elõaprított) zabpehely
75 g liszt (nálam a fele teljes kiõrlésû)
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evõkanál darált dió
2 púpos evõkanál kókuszreszelék (volt itthon, ami kimaradt másik süteménybõl, de helyette mehet bele még dió is)
100 g puha vaj/kókuszzsír - ez utóbbit célszerû kicsit megolvasztani
120 g nádcukor (most nálam ehelyett nyírfacukor volt, mert olyan családtag is fogyasztott belõle, akinek kicsit magas a cukra)
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
50 g (fél tábla) étcsokoládé, apróra vágva
A zabpelyhet egy tapadásmentes serpenyõben pár perc alatt enyhén megpirítjuk, ettõl intenzívebb lesz az íze, de ez akár el is hagyható, ha extra gyorsan szeretnénk elkészülni. A csokit apróra vágjuk és egy tálba tesszük. Hozzákeverjük a zabpelyhet, a diót, a kókuszt, a lisztet és a szódabikarbónát.
Egy másik tálban habosra keverjük a vajat, vagy az enyhén megmelegített kókuszzsírt a cukorral és ha kihûlt, hozzákeverjük a tojást. A két tál tartalmát összevegyítjük.
Kisebb diónyi golyókat formázunk, amiket a két tenyerünk között koronggá lapítunk, majd sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük õket és 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 8 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk amíg teljesen kihûl és csak utána pakoljuk dobozba. Elõzõ nap sütöttem, mint ahogy a vendégeink érkeztek, és jól tettem, mert másnapra kicsit szikkadt, kekszesebb lett, az elején még nagyon puhának tûnõ finomság.
Figyelem, nagyon gyorsan elpárolog a kekszes dobozból! :)