Zabpelyhes keksz aszalt szilvával és csokival
sponsored links
Sajnos nem sikerült egy normális fotót csinálni a kekszekrõl, mert egyrészt tök sötét volt, másrészt a lencsén van egy karcolás, emiatt folyton homály esik a kép valamelyik részére.. :( Így muszáj lesz elhinnetek nekem, hogy sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.. :))
Próbáltam valami liszt és fehércukor mentes kekszet összehozni abból, amit itthon találtam. Az alapötletet innen vettem, csak kicsit átformáltam az én ízlésemre. :)
Az ember néha valami édeset rágcsálna, és akkor már inkább ezt, mint egy tiszta cukor valamit.. Mikor kisültek, elég puhák voltak, gondoltam is, hogy megint nem sikerült olyan jó kis ropogós kekszet összehozni.. De aztán kint hagytam egy rácson hûlni, száradni.. és 1-2 óra múlva már pont jó lett.. Dobozba rakva másnapra sem veszített ebbõl a tulajdonságából.
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
12 dkg õrölt mandula
6 dkg 70 %-os étcsoki
6 dkg aszalt szilva
8 dkg nyírfacukor
12 dkg vaj
1 egész tojás
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál házi vaníliás cukor
(nyírfacukor igazi vaníliával ledarálva)
csipet só
Elõször a zabpelyhet egy száraz serpenyõben folyamatosan kevergetve megpirítottam, így sokkal finomabb íze lesz. Hozzáadtam a fahéjat, sót, mandulát és az apróra vágott csokit és aszalt szilvát. A puha vajat a cukorral+vaníliás cukorral egy kézi mixerrel habosra kevertem, majd hozzáadtam tojást, végül a zabpelyhes keveréket is. Diónyi gombócokat formáztam belõle, majd a két tenyerem között ellapítottam. Sütõpapírral bélelt tepsire raktam, és 160 °C-on, légkeveréssel, kb. 12 perc alatt készre sütöttem.
A tepsin hagytam kihûlni, majd egy lapát segítségével óvatosan átraktam egy rácsra, ekkor még elég puha volt. A rácson aztán kissé kiszáradt, és így finom omlós-ropogós lett.
Ebbõl az adagból nekem 30 darab keksz lett.
A tepsin hagytam kihûlni, majd egy lapát segítségével óvatosan átraktam egy rácsra, ekkor még elég puha volt. A rácson aztán kissé kiszáradt, és így finom omlós-ropogós lett.
Ebbõl az adagból nekem 30 darab keksz lett.