Zabpelyhes aszalt paradicsomos lenkenyér
sponsored links
Az eredeti lenkenyeret már szinte sosem készítem, mindig teszek hozzá valamit, hogy lágyabb, finomabb, és hogy minél változatosabb legyen.
Legutóbb az adventi nyersétel hétvégén készült ez a finom kenyér, az állaga és az íze is megállta a helyét :) olyanoknak is ízlett, akik eddig nem rajongtak a lenbõl készült nyers kenyeremért :)
Hozzávalók:
30 dkg lenmag,
30 dkg zabpehely,
20 dkg hagyma,
20 dkg alma,
20 dkg aszalt paradicsom,
egy szál sárgarépa
só, fûszerek
A lenmagot és a zabpelyhet szárazon durvára õröljük, félretesszük.
A hagymát, almát, paradicsomot és a sárgarépát kevés vízzel elturmixoljuk. Nem kell teljesen homogénre, nem baj, ha maradnak benne morzsányi kis darabok. Ezt a nedves részt ízesítjük sóval, zöldfûszerekkel (bazsalikom, petrezselyem zöldje, stb)
A magokat összegyúrjuk a turmixolt zöldségekkel, és kenyérforma veknit formázunk belõle. Nem kell sokat gyurkászni, épp csak annyit, hogy összeálljon.
Folpackba tekerjük és egy éjszakára hûtõszekrénybe tesszük. A magok ez alatt az idõ alatt megszívják magukat nedvességgel, összeáll a cucc...
Reggel kibontjuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, betesszük az aszalógépbe és kb. másfél óra alatt készre aszaljuk. A légkeveréses sütõ is tökéletesen megfelel.
Ez az ízes kenyér alkalmas arra, hogy csak úgy magában, egy kis nyers pecsenyezsírral, sok sok zöldséggel együk. Reggelire vagy vacsorára tökéletes fõétel.
Legutóbb az adventi nyersétel hétvégén készült ez a finom kenyér, az állaga és az íze is megállta a helyét :) olyanoknak is ízlett, akik eddig nem rajongtak a lenbõl készült nyers kenyeremért :)
Felvágva, még aszalás elõtt. Látszik a textúrájában a zab, az aszalt paradicsom és a lenmag is |
Hozzávalók:
30 dkg lenmag,
30 dkg zabpehely,
20 dkg hagyma,
20 dkg alma,
20 dkg aszalt paradicsom,
egy szál sárgarépa
só, fûszerek
A lenmagot és a zabpelyhet szárazon durvára õröljük, félretesszük.
A hagymát, almát, paradicsomot és a sárgarépát kevés vízzel elturmixoljuk. Nem kell teljesen homogénre, nem baj, ha maradnak benne morzsányi kis darabok. Ezt a nedves részt ízesítjük sóval, zöldfûszerekkel (bazsalikom, petrezselyem zöldje, stb)
A magokat összegyúrjuk a turmixolt zöldségekkel, és kenyérforma veknit formázunk belõle. Nem kell sokat gyurkászni, épp csak annyit, hogy összeálljon.
Folpackba tekerjük és egy éjszakára hûtõszekrénybe tesszük. A magok ez alatt az idõ alatt megszívják magukat nedvességgel, összeáll a cucc...
Reggel kibontjuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, betesszük az aszalógépbe és kb. másfél óra alatt készre aszaljuk. A légkeveréses sütõ is tökéletesen megfelel.
Ez az ízes kenyér alkalmas arra, hogy csak úgy magában, egy kis nyers pecsenyezsírral, sok sok zöldséggel együk. Reggelire vagy vacsorára tökéletes fõétel.
szép egyforma szeletekre vágjuk és megaszaljuk |