Zabpehelylisztes körtés-mogyorós muffin
sponsored links
Még karácsony elõtt vettem egy kiló zabpehelylisztet. Már korábban is szemeztem vele, noha konkrét célom nem volt vele. Tegnap aztán eszembe jutott, hogy még mindig bontatlanul várakozik a spájzban. Így hát ma nekiláttam a tesztelésnek.
Nem tudtam, hogy fog viselkedni a liszt, tartottam tõle, hogy túl száraz lesz, vagy pedig túl lágy és szétesik. Ezért mindenképpen muffinban gondolkoztam. Úgyis olyan régen sütöttem már. :)
Két fontos dolog a zabpehelyliszttel kapcsolatban. A nedvességfelvétele nagyobb, mint a búzaliszté, ezért használatakor több folyadékkal kell számolnunk. Illetve sikérmentes lisztrõl van szó, amit az élesztõgombák nem nagyon kedvelnek, de 1-2 evõkanálnyi búzasikér hozzáadásával kiküszöbölhetõ a probléma. Nem igazán vagyok otthon ezekben a kémiai folyamatokban, így nem tudom, hogy a sütõporra hogyan reagál. Ezért biztos, ami biztos alapon raktam a tésztába egy evõkanálnyi sikért. (Bioboltokban megvásárolható)
És az eredmény? Nagyon finom, puha tésztát kaptam, ami mellesleg még egészséges is.:)
Zabpehelylisztes körtés-mogyorós muffin - 12 db
250 g zabpehelyliszt, 250 g érett körte (hámozva), 125 ml olaj, 100 g nádcukor, 2 tojás, 2-3 ek méz, 2 nagy ek ...