Zabpehelylisztes fonott kenyér
sponsored links
A zabpehely nem hiányozhat a kamrámból, így amikor megláttam a zabpehelylisztet
-a kedvenc boltban- a kosaramban landolt.
Többször sütöttem vele kenyeret, de valahogy nem varázsolt el, olyan átlagos volt.
Rá kellett, hogy érezzek az arányokra, milyen mértékbe keverjem teljes kiõrlésû liszttel,
milyennel, egyáltalán keverjem-e.
(Tudni kell, hogy a zabpehelyliszt a zabpehely további õrlésével készül, nem azonos a zabliszttel.)
Ez a kenyér már vállalható, csak tönkölybúza finomlisztet adtam hozzá.
A zabpehelyliszt jobban dagad, több vizet felvesz.
A kész kenyér jobban morzsálódik.
Az ünnepre hangolódva, fonott formát "álmodtam" hozzá. Egyszerû hármas fonással.
Zabpehelylisztes fonott kenyér
Hozzávalók
200 g tönkölybúza finomliszt
300 g víz
25 g friss élesztõ
+
150 g zabpehelyliszt
100 g tönkölybúza finomliszt
1 tk só
dagasztáshoz
1-2 ek olaj
tetejére
2-3 ek egész szemû zabpehely
- Összekevertem a 200 g lisztet, vizet, élesztõt, leborítottam egy tányérral.
Napos helyre tettem megvártam még beindul az élesztõ (kb. 20 perc).
- Hozzáadtam a többi lisztet és sót, majd homogénné kevertem az egészet.
(Lehet kézzel és egyszerû keverõgéppel.)
A víz kevéssel lehet több vagy kevesebb, vagy akár a liszt.
Letakartam a tálat, vártam 10 percet.
- A munkafelületre olajat csorgattam, ráborítottam a tésztát és
alaposan átgyúrtam, átdolgoztam, kidagasztottam.
Ráborítottam a tálat és hagytam 40 percet pihenni.
(Kb 20 fokos hõmérséklet van a konyhában, ez idõ alatt nem egészen duplájára kelt.)
- Pici olajat csorgattam a tésztára, két kezemet ráfektettem és ellapítottam.
Pontosan háromfelé vágtam.
Egyenként hosszú rudakká sodortam és az ismert hármasfonással összefontam.
Szilikon sütõformába raktam (22x8 alsó).
Letakartam egy nedves konyharuhával és megvártam, míg duplájára kel.
- Lepermeteztem kevéske vízzel és megszórtam a zabpehellyel.
- Betettem a hideg, nem elõmelegített! sütõbe.
Bekapcsoltam a sütõt 200 fokra és kb. 1 dl vizet tettem a sütõ aljába.
35 percet adtam neki, ekkor a hangja kopogtatásra már kongó volt.
- Kivettem a sütõbõl, kivettem a szilikon formából és rácson hagytam kihûlni.
Hideg, nem elõmelegített sütõben való sütés indításról évek óta írok.
Már csak így sütök kenyeret, de sok esetben más kelt tésztát is.
Elõnyei:
- Nem kell elõmelegíteni a sütõt.
- Rövidebb idõ alatt megsül.
- Nem megy üresen, kihasználatlanul a sütõ.
- Nem kell megvárni, még újra duplájára kel a kenyér.
- Amíg a sütõ melegszik a kenyér kel és sül <3