Zabkása

2011-10-06

sponsored links


Vasárnap reggel a tûzhely fölött állva, és a zabpelyhet kavargatva gondolkoztam el azon, hogy sosem írtam ennek az egyszerû ételnek a készítésérõl. Azért is jutott ez eszembe, mert mikor elõször fõztem egy bózsvai tábor után, sok kérdésem volt, de úgy kellett kitapasztalni. Netet a fõsulin, meg a szomszéd faluban lehetett elérni, de gasztroblog se nagyon volt.
Tehát zabpehely kása fõzése. Aki száz éve fõz, lapozzon. :)

1/2 kg zabpehely
1 liter víz / növényi tej
2-3 ek gyümölcscukor/xylit/sztívia
Kis darab vaníliarúd
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

Kétszeres mennyiségû folyadékban feltesszük fõni a zabpelyhet a sóval és a vaníliával. Aki hígabban szereti, ízléstõl függõen tehet még hozzá folyadékot. 15 perc alatt elkészül. 
Ennyit egyébként is érdemes fõzni a gabonákat. Az újabban fõ ellenségnek kikiáltott lektin is lebomlik pl., illetve a nyers formában ember számára emészthetetlen keményítõ láncok felbomlanak. Szóval semmi bonyolult nincs ezen, csak tudomásul kell venni, hogy a gabonaféléket negyed óráig hõkezelni kell, és kész.
Miután felforr általában egészen a végéig kavargatni szükséges, mert hajlamos leragadni az ...

Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2011/10/zabkasa...

sponsored links

Keres?s