Z?ldf?szeres kecskeh?sgomb?c leves - Ciorb? de peri?oare de ied cu verde?uri
sponsored links
Hozz?val?k 6-8 szem?lyre: 1 kecske fej, l?bsz?rak, 30 dkg oldalas vagy csontos r?szek, 50 s?rgar?pa, 25 dkg petrezselyemgy?k?r, 15 dkg z?ldbors?, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 toj?s, 2 toj?s s?rg?ja, 2,5 dl tejf?l, 2-3 ev?kan?l liszt, olaj, s?, 1 te?skan?l eg?sz bors, 1-1 csokor friss t?rkony, petrezselyemz?ld, kakukkf? ?s zs?lya, 3-4 bab?rlev?l, citrom.
Elk?sz?t?se: A fejet ?s a csontokat
kisebb darabokra v?gjuk, v?zben j?l ki?ztatjuk, megmossuk. Hideg v?zben f?ni
tessz?k, mikor felforrt, a habj?t sz?r?kan?llal leszedj?k. Hozz?adjuk a
megtiszt?tott hagym?kat, a z?ldf?szerek fel?t, az eg?sz borst, megs?zzuk ?s
lass? t?z?n addig f?zz?k, m?g a h?s lev?lik a csontr?l. Ekkor az alaplevet
f?lrevessz?k, sz?r?kan?llal kiszedj?k a f?szereket, a csontokat kiemelj?k, a
levet pedig kicsit ?lepedni hagyjuk, majd s?r? szit?n ?tsz?rj?k. A h?st
leszedj?k a csontr?l ?s ledar?ljuk, hozz?adjuk a toj?sokat, a lisztet, s?val ?s
borssal f?szerezz?k, majd ?sszedolgozzuk ?s 30 percre h?t?be tessz?k. K?zben a
z?lds?get megpucoljuk, karik?ra v?gjuk, majd az olajon kiss? ?ts?tj?k.
Fel?ntj?k az alapl?vel ?s puh?ra f?zz?k, f?lid?ben hozz?adjuk a z?ldbors?t is.
A h?sos massz?b?l enyh?n olajos k?zzel kis gomb?cokat form?zunk ?s bef?zz?k a
levesbe. (V?gezz?nk pr?b?t f?v? v?zben, ha a gomb?c sz?tf?ne, kev?s lisztet m?g
adjunk hozz?). A megmaradt z?ldf?szereket apr?ra v?gjuk ?s belesz?rjuk a
levesbe, hagyjuk hogy forrjon egyet, majd f?lreh?zzuk a t?zr?l. 10 perc ut?n a
toj?ss?rg?j?kat elkavarjuk a tejf?llel, kanalank?nt adagolva fel?ntj?k kev?s
forr? levessel, majd r?t?ltj?k az ?telre. T?lal?skor citroml?vel ?zes?tj?k.
Ciorb? de peri?oare de ied
Ingrediente pentru 6-8 persoane: 500 g coaste de ied, 1 cap de ied, oasele
de la capetele picioarelor(sau oase din alte p?r?i ale iedului), 3-4 morcovi, 2
r?d?cini de p?trunjel, 150 g maz?re verde, 1 ceap?, 3 c??ei de usturoi, 2 ou?,
2 g?lbenu?uri de ou, 250 ml sm?nt?n?, 2-3 linguri de f?in?, ulei, sare, 1 linguri??
de boabe de piper, 1 leg?tur? tarhon proasp?t, p?trunjel verde, cimbri?or ?i
salvie, 3-4 foi de dafin, l?m?ie.
Prepararea: Capul, coastele ?i oasele de ied se taie ?n dou?, se ?in 1-2
ore ?n ap? rece, dup? care se spal? ?i se las? la scurs. Se pun la fiert ?n ap?
rece, c?nd d? ?n fierbere se scoate spuma, se adaug? ceapa ?i usturoiul
cur??ate, jum?tate din verde?urile tocate ?i boabele de piper, se s?reaz? ?i se
fierbe la foc mediu p?n? c?nd carnea se desprinde de pe oase. Se ia deoparte,
se scoate carnea, supa se las? s? se limpezeasc? pu?in, dup? care se strecoar?
prin sit? deas?. Carnea se ia de pe os, se toac? m?runt, se adaug? ou?le,
f?ina, sare ?i piper dup? gust, apoi se amestec? bine ?i se las? la rece timp
de 30 de minute. ?ntre timp, se cur??? legumele, se taie rondele ?i se c?lesc
u?or ?n ulei. Se toarn? supa de baz? peste ele ?i se fierb p?n? devin moi,
ad?ug?nd la jum?tatea timpului de fierbere ?i maz?rea verde. Din compozi?ia de
carne se formeaz? peri?oare mici cu m?inile u?or unse cu ulei ?i se adaug? ?n
sup?( se poate face un test ?n ap? clocotit?, dac? peri?oarele de carne se
dezintegreaz?, se mai adaug? pu?in? f?in?). Se adaug? ?i verde?urile r?mase
tocate m?runt, se mai fierbe 2-3 minute, dup? care se ia de pe foc. Dup? 10
minute, se amestec? g?lbenu?urile de ou cu sm?nt?na ?i pu?in? zeam? fierbinte,
dup? care se toarn? treptat peste supa fierbinte, amestec?nd continuu. La
servire, se asezoneaz? cu zeam? de l?m?ie.