XV. Lajos, a királycukrász
sponsored links
Gondoltátok volna, hogy cukrászoknak királyi kollégájuk is volt? A Festetics kastély könyvtárában bukkantam Zsemley Oszkár mûvére, A magyar sütõ-, cukrász- és mézeskalácsos ipar történetére (egyszer már idéztem itt belõle, méghozzá a kifli történetét). A kötet 1940-ben jelent meg, elképesztõen alapos mû, a szerzõ a különbözõ céhek történetétõl kezdve aktuális közgyûléseket is feljegyzett, és hogy véletlenül se legyen száraz vagy unalmas, ilyen apró kis sztorikat is beleszõtt.
" XV. Lajos nagy inyenc volt, aki országos gondjai mellett, mondhatjuk, azok ellenére szenvedélyesen foglalkozott a cukrászattal. Órákat töltött el receptek tervezésével. Mikor azután valamelyik recept igen megtetszett neki, lement a konyhába, hogy kipróbálja.Feljegyezték róla, hogy szakácsát orvostudományra és kémiára taníttatta.Az udvari ebédeken több olyan torta szerepelt, amelyek XV. Lajos receptje szerint készültek, s a krónikás szerint mindenkinek izlett. Próbált volna nem izleni. De nemcsak tortákat, hanem likõröket is készített saját receptje szerint a királycukrász.Megjegyezni való cukrásztörténeti adat, hogy fagylalttal legelõször Condé herceg kínálta meg királyi vendégét, XIV. Lajost. A herceg díszlakomái híresek voltak. Egy-egy ilyen díszlakomára számos vendég volt hivatalos. Ekkor ? bizarrnak látszó ? ötlettel oldotta meg a kényes és komoly kérdést.Nagy költséggel az istállóit alakíttatta át éttermekké. A falakat csillogó márvánnyal burkoltatta, több helyen illatos vizet sugárzó szökõkútak feledtették el a vendégekkel, hogy istállókban vannak s az illuziót a legmagasabbra ...