Wonton leves
sponsored links
Rajong?som a h?ssal t?lt?tt k?nai, jap?n gomb?cok (k?naiul ji?ozi, vagy jap?nul gj?za vagy gyoza) ir?nt t?retlen. Gyakran k?sz?tem, ?s mivel a h?slevesek ir?nt is hasonl? rajong?st ?rzek, egy?rtelm?, hogy a wonton az egyik kedvenc levesem, mikor is h?slevesbe f?zz?k bele a gomb?cokat.
Hozz?val?k az alapl?hez:
- 2 nagyobbacska csirkefarh?t
- 1 viszonylag kis fej v?r?shagyma vagy 2-3 sz?l ?jhagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- s?, 10 szem eg?szbors
- 1-2 szeletke gy?mb?r
- ?s n?lam, de ez opcion?lis: 5-6 darab sz?r?tott varg?nya
- 1 mokk?skan?l vegeta (ritk?n haszn?lom, gyakorlatilag csak h?slevesbe, ?s abba is keveset, el is hagyhat?)
- 2,5 liter v?z
a gomb?cokhoz:
- 15 dkg dar?lt csirkemell vagy sert?sh?s
- s?, frissen ?r?lt bors
- 1 te?skan?l vil?gos sz?jasz?sz
- 1 mokk?skan?l krist?lycukor
- 1 mokk?skan?l k?nai f?z?ecet (n?lam feh?rborecet)
- 1/2 sz?l ?jhagyma, annak is a z?ldje
- 1/2 gerezd reszelt fokhagyma (el is hagyhat?)
- 20 dkg liszt
- 19 dkg v?z
vagy
- k?sz wonton vagy gyoza t?szta (?s akkor nem kell a liszt ?s v?z)
a t?lal?shoz:
- pak choji vagy k?nai kel vagy kelk?poszta vagy fodroskel vagy brokkoli
- j?gcsapretek (n?lam tarl?r?pa)
- korianderlevelek, aki szereti, az ?jhagym?nak a z?ld?b?l karik?k, chilipehely
A t?szta hozz?val?it ?sszegy?rom, lefedem. ?gy, ahogy a vide?ban van.
Alapl?t f?z?k a farh?takb?l a fenti hozz?val?kkal, majd ha m?sf?l ?ra m?lva elk?sz?lt, ?tsz?r?m a levest. Ha t?l zs?ros lenne, a felesleges zsirad?kot elt?vol?tom r?la.
K?zben 15 perc eltelt?vel ?tgy?rom a t?szt?t. Lefedem, majd ?jabb 15 perc m?lva ?tgy?rom, lefedem ?s 30-50 percig hagyom pihenni. V?g?l az olasz t?sztag?pemmel kiny?jtom. Nekem 7 fokozata van a g?pemnek, de csak az 5-?sig v?kony?tom, mert ebben a t?szt?ban nincs toj?s, ha t?l v?kony, el?zik a levesben. Olyan 8-szor 8-as, vagy 10-szer 10-es nagys?g? n?gyzeteket v?gok bel?le, k?z?pre teszek a k?zben a fenti hozz?val?kkal bekevert dar?lt csirkemellb?l egy kiskan?lnyit, ?s egyszer? batyukat form?zok bel?l?k. L?sd a vide?t. Lehet tortellinire is form?zni, ha az a szimpatikusabb. A gomb?cokat v?g?l a forr?sban l?v? levesben kif?zz?k. K?r?lbel?l 5 perc el?g is nekik. Vagy k?l?n s?s v?zben f?zz?k ki, ha t?bb a leves?nk, mint amennyit megesz?nk. A z?lds?gekkel ugyan?gy j?runk el: ha egyb?l meg is essz?k, a levesben blans?rozzuk ?ket, ha lesz marad?k, akkor k?l?n s?s v?zben.
?gy t?laljuk: tesz?nk a t?ny?rba pak chojt (n?lam most kelk?poszta ?s tarl?r?pa cs?kok vannak a levesben), t?sztabagyukat ?s ?s alapl?t. Megsz?rjuk ?jhagymaz?ld karik?kkal, aki szereti friss korianderleveleket is tehet a tetej?re ?s chilipelyhet is.
Tipp: az alapl?t m?sb?l is f?zhetj?k, sert?s vagy marha csontokb?l is. Ha nem ragaszkodunk az autentikuss?ghoz, a t?szta k?sz?lhet a szok?sos m?don is: toj?ssal. Akkor viszont ny?jtsuk egy fokkal v?konyabbra, mint a k?nai t?szt?t.