Wiener pekan - juharszirupos pekándiós péksüti
sponsored links
Wiener pekan néven kapható egy ilyen péksüti az üzletekben, a lányom kedvence, és valóban nagyon finom, de iszonyú drága lenne az egész családnak, mert ugye a fiúk 2-3 darabot is képesek megenni. Receptet nem találtam, de arra rájöttem, hogy a töltelék juharszirupos, végül ez lett belõle, dán vajas tészta juharsziruppal és pekándióval töltve, isteni finom. Nem tudom az eredetiben mi van pontosan, lehet jobb is ha nem tudom, de nagyon hasonlít az ízére és pont így néz ki, de bármilyen formában elkészíthetõ, én is készítettem croissantokat is. Sima dióval is finom lehet az íze, de nem olyan, a pekándióval érdemes kipróbálni, különlegesen finom íze van szerintem. A dán vajas tészta nem a legegyszerûbb, ötször kell hajtogatni, de megéri kipróbálni, a recept már itt megtalálható, akkor citromkrémes töltelékkel készült. A mostani tésztába vanília is került, egyébként remekül fagyasztható, akár hajtogatva, de már megformázva bármilyen péksütinek is fagyasztható, én tálcán szoktam, majd amikor megfagy, akkor bezacskózom. De ha valakinek erre nincs ideje, vagy kedve, bolti leveles tésztából is el lehet készíteni.
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
1 adag dán vajas tészta, recept itt található
A töltelékhez:
2 dl juharszirup
2 ek. étkezési keményítõ
15-20 dkg durvára vágott pekándió
A juharszirup nem elég sûrû, így a keményítõvel csomómentesre kevertem, kevergetve kb 2 percig forraltam, majd félretettem hûlni, ahogy kihûl, krémszerû lesz, besûrûsödik. Gondolkodtam, hogy valamilyen vaníliás krémmel keverem majd el, mert ez nem nagy mennyiség, viszont a juharszirup elég drága. A kész dán vajas tésztát nagyon vékonyra kinyújtottam, felvágtam téglalapokra és a képeken látható módon bevagdostam. A közepére tettem a krémbõl megszórtam dióval, a két végét felhajtottam és az alsó és felsõ tészta darabokat ráhajtogattam, hogy kevésbé tudjon majd a krém kifolyni sütés közben. Majd a tészta csíkokat felváltva ráhajtogattam a tetejére és óvatosan átemeltem sütõpapíros tepsire. A sütõt bemelegítettem 200 fokra, a sütiket lekentem felvert tojással, még a tetejére is szórtam pekándiót és a forró sütõben kb. 15 perc alatt szép aranysárgára sütöttem, egy picit azért így is kifolyt a töltelék, de a tészta beszívta. Igazán finom, különleges péksüti, nekünk a kedvencünk lett.