Whiskys süti
sponsored links
Alkohol reggel, legálisan
Vannak ezek az amerikai, amõba szerûre sülõ sütik, amiknek hatalmas elõnyük, hogy kevés hozzávalóból pikk-pakk megvannak, és hatalmas hátrányuk, hogy nincs sok ízük. Maximum édesek. (Szerintem.) Ez jó pár éve tudatosult bennem, mikor valaki megjelent egy lavórnyi ilyen sütivel, hogy ez mennyire finom. Rossz valóban nem volt, de túl sokat azon túl nem adott, hogy édes volt és puha.
Nem is terveztem különösebb kísérleteket a témában, egészen addig, míg a csokis verzió nyers tésztáját meg nem kóstoltam abban a pillanatban mikor már benne volt a whisky, de még nem volt benne a csoki. Ekkor villant be, hogy esetleg többre érdemes mint amit eddig gondoltam róla, így pár nap múlva kivontam belõle a csokit és beletettem még ezt-azt, amitõl izgalmasabb eredményt vártam.
Az ?ezt-azt? részben masszív mennyiségû whisky volt, hogy ne csak úgy a semmibe öntsük, hanem érezni is lehessen. Került még bele aszalt gyümölcs, készült mogyoróval és a nélkül, és karácsony közeledtével mézeskalács fûszerkeverék is elõkerült.
A végeredmény:
- Ciki bevallani – legalábbis ennél a bejegyzésnél – de nálam csokis verzió gyõzött.
- A csokimentesen két próbálkozás volt, az egyik a pusztán whisky-s, a másikat pedig dúsítottam mézeskalács fûszerkeverékkel. Nekem mindkét változat tetszett. A whiskysben az, hogy nem voltak harsányak az ízek, hanem valahol hátul megbújt a whisky aromája, és ettõl egy kicsit egyedibb lett a süti. A fûszeresnél pedig az tetszett, hogy több íz jutott a sütibe, és láss csodát a mézeskalács fûszerkeveréktõl egy kicsit mézeskalács jellege lett. Viszont a fûszerek meg annyira elnyomták a whisky ízét, hogy ez esetben az simán elhagyható.
- A süti jó, a süti finom és a legnagyobb kritikusoktól is határozottan jó értékelést kapott. Ugyanakkor ez egy egyszerû kevert tészta, amiben semmi extra hozzávaló nincs, ami hatalmas magasságokba emelné, így ne várjunk többet mint egyszerû finom süti amit gyorsan el lehet készíteni, és kiváló egy reggeli tea mellé.
Nehézségi fok: Nagyon egyszerû
Mennyiség: mérettõl függõen 10-15 db
Elkészítési idõ: kb. 10-15 perc összeállítás, kb. 15 perc sütés
Hozzávalók kb. 12-15 darabhoz:
- 40g puha vaj
- 100g barna melaszos cukor
- 1 tojás
- 100g liszt*
- 1/2 kiskanál sütõpor
- 3 evõkanál whisky és/vagy 1 kiskanál mézeskalács fûszerkeverék vagy fahéj*
- 200g aszalt szilva* (mérettõl függõen kb. 4 vagy 6 rét vágva)
1. lépés
Az aszalt szilvát darabokra vágjuk és 1 evõkanál whiskybe áztatjuk.
2. lépés
A vajat és a cukrot habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojást, amivel szintén habosra verjük. Ezt követõen adjuk hozzá a lisztet, sütõport, a maradék 2 evõkanál whiskyt és/vagy a fûszereket ha használunk, és homogénre keverjük. A végén a tésztához keverjük a mogyorót és az aszalt szilvát.
3. lépés
Szilikon lapra (vagy sütõpapírra) kb. egy evõkanálnyi halmokat teszünk 4-5 cm-re egymástól, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Mikor kivesszük még puha, így pár percet hagyjuk pihenni.
Megjegyzések:
- Fenn írtam, hogy whisky ízét elveszi a sok fûszer, így ha nem teszünk a tésztába whisky-t, akkor kb. 80g liszt is elég a sütibe.
- Whisky helyett egyébként használhatunk rumot, vagy bármilyen alkoholt amit kedvelünk. Én még a mandulalikõrt (Amaretto) is kedvelném, de ebbõl elég 1 evõkanállal kevesebb, mert az szerintem sokkal karakteresebb.
- Volt úgy, hogy tettem a sütibe 50g mogyorót (vagy diót), ami természetesen jó volt, de nem annyira mint a csokis változatban. Pusztán aszalt gyümölccsel finomabb.
- Aszalt gyümölcs persze lehet más is. Áfonya, barack, vagy amit kedvelünk. Sõt vegyesen is használhatjuk.
- Most nagyon deluxe verziót szerettem volna csinálni, ennek ellenére azt mondom, hogy a szilvát nem feltétlen kell alkoholba áztatni, szerintem nem érzõdik olyan erõsen az íze. Ha puha az aszalt gyümölcs akár el is hagyhatjuk az áztatást vagy alkohol helyett áztathatjuk teába is.