Whisky praliné
sponsored links
Ezt a receptet a Geschenke aus der KĂŒche (itt) nĂ©met nyelvĂ» fĂŒzetecskĂ©ben olvastam. A whisky pralinĂ© receptjĂ©t mĂĄr hasznĂĄltam, mint alaprecept a baileys trĂŒffel (itt) kĂ©szĂtĂ©sĂ©nĂ©l. Akkor az ötlet Ășgy jött, hogy whisky nem volt itthon, viszont baileys igen, Ăgy tovĂĄbbgondoltam, baileys ĂzesitĂ©st kapott a krĂ©m Ă©s trĂŒffel golyĂłkat kĂ©szĂtettem belĂ”le.Most egy kicsit vĂĄltoztattam a recepten, nevezetesen, hogy cukor helyett mĂ©zet hasznĂĄltam, ill. tejszĂnbĂ”l a harmad rĂ©szt hasznĂĄltam, mint amit a recept Ăr Ă©s vĂ©gĂŒl, az ajĂĄnlott mennyisĂ©g felĂ©t kĂ©szĂtettem el. Lehet, hogy nem volt tĂșl jĂł ötlet, mert nagyon hamar elfogyott...
Hozzåvalók: 22 db praliné
Krém:
- 10 dkg tejcsoki
- 10 dkg étcsokolådé
- 50 ml tejszĂn
- 12 gr akåcméz
- 25 gr puha vaj
- 30 ml whisky
Bevonó: 20 dkg étcsokolådé (nålam: 65%-os Choceur)
DĂszĂtĂ©s: 10 dkg fehĂ©r csoki
KĂ©szĂtĂ©s: A tejszĂnt a mĂ©zzel egyĂŒtt gyöngyözĂ©sig melegĂtem.Leveszem a tĂ»zrĂ”l Ă©s a darabolt csokit beleteszem Ă©s addig keverem, mĂg elolvad Ă©s lĂĄgy egynemĂ» krĂ©met kapok. HozzĂĄadom a whiskyt, elkeverem. Ha a krĂ©m 35 fok-ra hĂ»lt bele teszem a puha vajat Ă©s alaposan ĂĄtkeverem. VĂ©gĂŒl, alacsony fordulaton Ă©s nagyon rövid ideig botmixerrel is ĂĄtkeverem. (habosĂtom)
VĂ©gĂŒl, egy 16x11 cm-es dobozt sĂŒtĂ”papĂrral kibĂ©lelek, beleöntöm a krĂ©met Ă©s dermedĂ©sig hĂ»tĂ”be teszem. Ezalatt az idĂ” alatt, a burokhoz a csokit felolvasztom Ă©s temperĂĄlom. (beoltĂĄsos mĂłdszert alkalmaztam)
A csokolådé olvasztåsa, temperålåsa:
A csokolådé olvasztåsa, temperålåsa:
- A csokit nagyon apró darabokra töröm.
- A csokolådé mennyiségének 3/4 részét felolvasztom a csokiolvasztó gépben (40-45 fok)
- A csokiolvasztĂł tĂĄlat kiemelem a melegĂtĂ”bĂ”l, hozzĂĄadom a megmaradt 1/3 rĂ©sz csokit, folytonos keverĂ©ssel lehĂ»töm (27-28 fok). Ezalatt a hozzĂĄadott csoki felolvad Ă©s kialakul a kristĂĄlyszerkezet, amely biztosĂtja, hogy fĂ©nyes Ă©s roppanĂłs csokiburkot kapjunk.
- Majd visszamelegĂtjĂŒk a csokolĂĄdĂ©t a munkahĂ”mĂ©rsĂ©kletre (31-32 fok).
A megdermedt krĂ©met kivesszĂŒk a hĂ»tĂ”bĂ”l. Ecset segĂtsĂ©gĂ©vel megkenjĂŒk csokival a krĂ©m egyik oldalĂĄt. Ez gyorsan megszilĂĄrdul. Egy Ă©les kĂ©s segĂtsĂ©gĂ©vel kockĂĄra vĂĄgjuk. Egy villa segĂtsĂ©gĂ©vel megmĂĄrtjuk mindegyik kocka krĂ©met a temperĂĄlt csokiban. A pralinĂ©kat sĂŒtĂ”papirra ĂŒltetjĂŒk Ă©s hagyjuk, hogy a csoki megszilĂĄrduljon. EzutĂĄn tetszĂ©s szerint dĂszĂthetjĂŒk.
Ăn temperĂĄlt fehĂ©r csokival dĂszĂtettem.
A fehĂ©r csoki olvasztĂĄsa ill. temperĂĄlĂĄsa ugyan Ășgy törtĂ©nik mint az elĂ”zĂ”ekben leĂrt Ă©tcsokolĂĄdĂ© temperĂĄlĂĄsa, csak a munkahĂ”mĂ©rsĂ©kleten kell egy kicsit vĂĄltoztatni.
- OlvasztĂĄs 40-45 fok
- Hûtés 27-28 fok
- MunkahÔmérséklet 29-30 fok
A dĂszĂtĂ” fehĂ©r csokit mĂ»anyag zacskĂłba tettem, melyet elĂ”zĂ”leg kicsit kilyukasztottam Ă©s tetszĂ”leges csĂkokat hĂșztam a pralinĂ©kra.
Teljes dermedés utån zårt, mûanyag dobozban hûtÔben tåroltam.