Whisky praliné

2014-02-17

sponsored links










Ezt a receptet a Geschenke aus der KĂŒche (itt) nĂ©met nyelvĂ» fĂŒzetecskĂ©ben olvastam. A whisky pralinĂ© receptjĂ©t mĂĄr hasznĂĄltam, mint alaprecept a baileys trĂŒffel (itt) kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nĂ©l. Akkor az ötlet Ășgy jött, hogy whisky nem volt itthon, viszont baileys igen, Ă­gy tovĂĄbbgondoltam, baileys Ă­zesitĂ©st kapott a krĂ©m Ă©s trĂŒffel golyĂłkat kĂ©szĂ­tettem belĂ”le.Most egy kicsit vĂĄltoztattam a recepten, nevezetesen, hogy cukor helyett mĂ©zet hasznĂĄltam, ill. tejszĂ­nbĂ”l a harmad rĂ©szt hasznĂĄltam, mint amit a recept Ă­r Ă©s vĂ©gĂŒl, az ajĂĄnlott mennyisĂ©g felĂ©t kĂ©szĂ­tettem el.  Lehet, hogy nem volt tĂșl jĂł ötlet, mert nagyon hamar elfogyott...

Hozzåvalók: 22 db praliné

Krém:

  • 10 dkg tejcsoki
  • 10 dkg Ă©tcsokolĂĄdĂ©
  • 50 ml tejszĂ­n
  • 12 gr akĂĄcmĂ©z
  • 25 gr puha vaj
  • 30 ml whisky
BevonĂł:   20 dkg Ă©tcsokolĂĄdĂ©  (nĂĄlam: 65%-os Choceur)
DĂ­szĂ­tĂ©s:   10 dkg fehĂ©r csoki

KĂ©szĂ­tĂ©s: A tejszĂ­nt a mĂ©zzel egyĂŒtt gyöngyözĂ©sig melegĂ­tem.Leveszem a tĂ»zrĂ”l Ă©s a darabolt csokit beleteszem Ă©s addig keverem, mĂ­g elolvad Ă©s lĂĄgy egynemĂ» krĂ©met kapok. HozzĂĄadom a whiskyt, elkeverem. Ha a krĂ©m 35 fok-ra hĂ»lt bele teszem a puha vajat Ă©s alaposan ĂĄtkeverem. VĂ©gĂŒl, alacsony fordulaton Ă©s nagyon rövid ideig botmixerrel is ĂĄtkeverem. (habosĂ­tom)
VĂ©gĂŒl, egy 16x11 cm-es dobozt sĂŒtĂ”papĂ­rral kibĂ©lelek, beleöntöm a krĂ©met Ă©s dermedĂ©sig hĂ»tĂ”be teszem. Ezalatt az idĂ” alatt, a burokhoz a csokit felolvasztom Ă©s temperĂĄlom. (beoltĂĄsos mĂłdszert alkalmaztam)

A csokolådé olvasztåsa, temperålåsa:

  • A csokit nagyon aprĂł darabokra töröm.
  • A csokolĂĄdĂ© mennyisĂ©gĂ©nek 3/4 rĂ©szĂ©t felolvasztom a csokiolvasztĂł gĂ©pben (40-45 fok)
  • A csokiolvasztĂł tĂĄlat kiemelem a melegĂ­tĂ”bĂ”l, hozzĂĄadom a megmaradt 1/3 rĂ©sz csokit, folytonos keverĂ©ssel lehĂ»töm (27-28 fok). Ezalatt a hozzĂĄadott csoki felolvad Ă©s kialakul a kristĂĄlyszerkezet, amely biztosĂ­tja, hogy fĂ©nyes Ă©s roppanĂłs csokiburkot kapjunk.
  • Majd visszamelegĂ­tjĂŒk a csokolĂĄdĂ©t a munkahĂ”mĂ©rsĂ©kletre (31-32 fok).

A megdermedt krĂ©met kivesszĂŒk a hĂ»tĂ”bĂ”l. Ecset segĂ­tsĂ©gĂ©vel megkenjĂŒk csokival a krĂ©m egyik oldalĂĄt. Ez gyorsan megszilĂĄrdul. Egy Ă©les kĂ©s segĂ­tsĂ©gĂ©vel kockĂĄra vĂĄgjuk. Egy villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel megmĂĄrtjuk mindegyik kocka krĂ©met a temperĂĄlt csokiban. A pralinĂ©kat sĂŒtĂ”papirra ĂŒltetjĂŒk Ă©s hagyjuk, hogy a csoki megszilĂĄrduljon. EzutĂĄn tetszĂ©s szerint dĂ­szĂ­thetjĂŒk.
Én temperĂĄlt fehĂ©r csokival dĂ­szĂ­tettem.

A fehĂ©r csoki olvasztĂĄsa ill. temperĂĄlĂĄsa ugyan Ășgy törtĂ©nik mint az elĂ”zĂ”ekben leĂ­rt Ă©tcsokolĂĄdĂ© temperĂĄlĂĄsa, csak a munkahĂ”mĂ©rsĂ©kleten kell egy kicsit vĂĄltoztatni.
  • OlvasztĂĄs 40-45 fok
  • HĂ»tĂ©s       27-28 fok
  • MunkahĂ”mĂ©rsĂ©klet  29-30 fok
A dĂ­szĂ­tĂ” fehĂ©r csokit mĂ»anyag zacskĂłba tettem, melyet elĂ”zĂ”leg kicsit kilyukasztottam Ă©s tetszĂ”leges csĂ­kokat hĂșztam a pralinĂ©kra.
Teljes dermedés utån zårt, mûanyag dobozban hûtÔben tåroltam.












Folytatás a blogon ... csokoladekreativan.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s