Whisky alapú fûszeres csokoládé krémlikõr
sponsored links
Hiszen a whiskybõl készült krémlikõr igenis nagyon finom! J
Házi krémlikõr... |
Húsvét elõtt mindenképpen szerettem volna készíteni valami krémlikõrt, de vagy százszor elodáztam a gondolatot magamban, mivel egyrészt úgysem inná meg senki ? gondoltam magamban ?, plusz biztos nem úgy sikerül majd, ahogy azt én szeretném? Ennek ellenére motoszkált bennem a vezérhangya, hogy valamit mégis csak kellene alkotni, de egy recepttel sem voltam kibékülve igazán..
Mígnem Györgyi oldalán megláttam egy nagyon hívogató kis krémlikõrt, ami a megszokottól eltérõen végre nem vodkából készült és még kardamom is volt benne! JRáadásul pár napja meg is ígértem Györgyinek, aki egyébként a ?Csak, mertszeretem?? blog írója, hogy mindenképpen készítek valami finomságot a blogjáról, hiszen nála épp a 2. blogszülinapi játék zajlik! J(Györgyi, gratulálok a bloghoz és ez elmúlt szuper 2 évhez! J)
Így nem volt mese, elballagtam a közeli szupermarketbe és vettem egy kis üveg skót whiskyt, amibõl olyan finom kis likõrt sikerült kanyarintani, de olyan fincsit? JKöszönet a receptért tehát Györgyinek, így már a locsolókat is nyugodt szívvel fogom várni!
Hozzávalók: (2 db 0,4 l-es pálinkás üveghez.)
5 dl állati tejszín (35%)
10 dkg étcsoki (70%-os)
200 ml skót whisky
1 ek méz (kb. 90 g)
3 ek porcukor
3 púpos tk fahéj
1 csapott tk kardamom
1 db vaníliarúd
Elkészítés:
Egy dupla falú fém lábosba tördeltem a csokoládét, majd nyakon öntöttem a tejszínnel, valamint hozzáadtam a fûszereket és a kettéhasított vanília rudat. A lábost kis lángon kezdtem melegíteni, amit addig folytattam, amíg a csoki teljesen el nem olvadt és a tejszínben simára nem tudtam keverni. Ekkor a lábos lehúztam a fõzõlapról és hozzáadtam 1 ek mézet, majd kóstolgatás után még 3 ek porcukrot is. Eztán visszatettem a lábost a tûzhelyre és addig kevergettem, amíg a méz és cukor is el nem olvadt. A csokis fûszeres tejszínt ismét félrehúztam, majd hagytam kihûlni és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgattam a whiskyt, majd ezt alaposan elkevertem.
Az így kapott krémlikõrt elfeleztem és két pálinkás üvegbe szedtem. A kettéhasított vanília rudat szintén elfeleztem, egyik fél ment az egyik, míg másik fél ment a másik üvegbe. A likõr elosztásánál ügyeltem arra, hogy a fûszerekbõl is egyenlõ arányban jusson az üvegekbe. A pálinkás üvegeket alaposan lezártam és hûtõbe tettem, ahol minden nap 1-2 alkalommal összerázogatom, majd kb. 1-2 hét múlva leszûröm a nagyobb kardamon darabok miatt, és így kínálom a vendégeknek.
Vélemény a receptrõl:
Nálam telitalálat volt ez a likõr, hiszen nagyon csokis, de nem túl édes, kellemesen fûszeres és a whisky miatt elég erõsre is sikeredett.
Véleményem szerint kevesebb cukrot is lehet alkalmazni, ha kevéssé "erõs" étcsokival dolgozunk, de ez a 70%-ot étcsoki elbírta ezt a mennyiséget és még így sem lett édes a likõr.
A whisky 40%-os volt, s bár a likõrkészítés elején azt gondoltam, hogy nem lesz ez egy erõs ital, azért meg kell valljam, van ereje neki. Éppen ezért készült több tejszínnel nálam a likõr, hiszen az eredeti recept csak 3 dl tejszínt írt, de abban a formában nekem túl erõs volt ez a likõröcske. Így viszont pont jó és harmónikus. J
A recept további elõnye az, hogy tojásmentes, ami nálam külön jó pont volt! Összességében mindenkinek ajánlom ezt az itókát, de különösen a hölgyeknek, húsvét táján pedig az édes szájú locsolóknak is!
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, ildiKOKKI
Házi csokoládé krémlikõr. |