Waldorf saláta
sponsored links
Amilyen egyszerû, annyira zseniális. Egyszerûen imádom.
A fõzõsuliban tavaly elindítottunk egy sorozatot, híres emberek, híres ételek fantázianévvel, aminek lényege, hogy az ételek elksészítésén túl annak eredetét (vagy leginkább legendáját) is igyekszünk megimertetni a résztvevõkkel. Ezúttal a nemzetközi konyha volt soron: Waldorf saláta, Bélszín Sztroganoff módra, Gateau Savarin.
Szóval. a Waldorf saláta, egy nagyon egyszerû, de mégis különleges étel, nagyon leegyszerûsítve mindössze négy alkotórésze van: alma, zeller, dió és majonézmártás. Ami nagyon fontos, az a házi majonéz. Dobozossal nem ér. Nem kell ...
hozzávalók 2 (nagyobb) adagra
1 közepes alma
1 nagyobb fej zellergumó negyede (kb 15 dkg)5 dkg dióbél
negyed fej jégsaláta
1 tojás sárgája
1 kk mustár
2 dl olaj
1-1 tk citromlé, porcukor, fehérbors, só
1,5 dl tejszín
A zellergumót julienne-re (gyufaszálra) vágjuk, szûrõbetétbe vagy lyukas aljú lábasba tesszük és fedõ alatt reccsenõsre gõzöljük. Hûtjük, alap salátaecetbe (kristálycukor, ecet, víz keveréke) tesszük, állni hagyjuk egy fél órán át, majd leszûrjük. A dióbelet pár percig fõzzük lobogó vízben, leszûrjük, majd a külsõ héját lehúzzuk (ez egy kicsit idõigényesebb munka, de megéri).
A diót, a zellert a majonézmártással összekeverjük, majd az almát hámozzuk, juliennre vágjuk és azonnal belekeverjük a salátába (hogy meg ne barnuljon). Kúpalakban a tálalótálra rendezzük, majd körberakjuk a frissen metéltre vágott salátával, amelyet fogyasztás közben, mintegy belekeverve elfogyasztunk.
Friss bagettet ettünk mellé.